Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

CERN A. Strumia: οι γυναίκες ευνοούνται σε σχέση με τους άνδρες στη Φυσική


Ο Alessandro Strumia, ένας διακεκριμένος Ιταλός επιστήμονας, μιλώντας σε σεμινάριο του CERN στη Γενεύη, προκάλεσε σκάνδαλο, υποστηρίζοντας ότι η Φυσική δημιουργήθηκε από άνδρες και ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο ικανές σε αυτό το επιστημονικό πεδίο.

Μάλιστα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πίζα, Αλεσάντρο Στρούμια, μιλούσε σε ένα ακροατήριο κυρίως νέων γυναικών φυσικών, που τώρα αρχίζουν την επιστημονική καριέρα τους, γεγονός που αποτέλεσε σοβαρή πρόκληση. Όπως είπε, οι άνδρες είναι αυτοί που «εφηύραν και έφτιαξαν τη Φυσική, όχι μέσω πρόσκλησης», συνεπώς είναι λογικό να υπάρχουν πολύ περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες σε αυτόν τον τομέα.O Strumia υποστήριξε πως υπάρχουν παραδείγματα που δείχνουν ότι οι άνδρες υφίστανται διακρίσεις
Πρόσθεσε ότι οι γυναίκες «παίρνουν υπερβολικά μεγάλη χρηματοδότηση», ότι «προωθούνται σε θέσεις ευθύνης χωρίς να το αξίζουν» και ότι στην πραγματικότητα γίνονται αξιοκρατικές διακρίσεις σε βάρος των ανδρών. Όπως σημείωσε, «η φυσική δεν είναι σεξιστική εναντίον των γυναικών, όμως η αλήθεια δεν μετράει εν προκειμένω, επειδή είναι μέρος μίας πολιτικής μάχης που έρχεται απ’ έξω».
Με ανακοίνωσή του το CERN -το οποίο έχει μία Ιταλίδα φυσικό ως την πρώτη γενική διευθύντριά του- καταδίκασε την ομιλία του Αλ. Στρούμια ως «άκρως προσβλητική» και τόνισε ότι «το CERN είναι ένα μέρος όπου ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος και όλοι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες, άσχετα από εθνικότητα, πίστη, φύλο ή σεξουαλικό προσανατολισμό».
Επίσης, σύμφωνα με το BBC και το New Scientist, το CERN αφαίρεσε από την ιστοσελίδα του υλικό σχετικό με την ομιλία του Αλ. Στρούμια, ο οποίος πάντως επέμεινε ότι απλώς παρουσίασε τα γεγονότα ως έχουν.
Η κυρία Τζανότι θα πρέπει να ένιωσε πραγματική κατάπληξη από αυτά που εκστόμισε ο συνάδελφος και ομοεθνής της ενώπιον νέων φυσικών που μόλις ξεκινούσαν την καριέρα τους. Ο καθηγητής Στρούμια υποστήριξε ότι «η φυσική φτιάχτηκε από άνδρες», οι οποίοι «προτιμούν να εργάζονται με πράγματα, ενώ οι γυναίκες προτιμούν να εργάζονται με άλλους ανθρώπους». Προσέθεσε δε ότι το μυαλό των γυναικών μειονεκτεί συγκριτικά με εκείνο των ανδρών ως προς την κατανόηση της φυσικής και μάλιστα ότι «υπάρχει ορατή διαφορά από την παιδική ηλικία, προτού ακόμη διαδραματίσουν τον ρόλο τους οι όποιες κοινωνικές επιδράσεις».
Παρά τον σάλο που προκάλεσε η διάλεξή του, ο Ιταλός καθηγητής δεν φάνηκε να κάμπτεται. Υποστήριξε ότι δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να παρουσιάσει «γεγονότα». Αν και παραδέχθηκε ότι ορισμένα από τα συμπεράσματά του «μπορεί να μην είναι εντελώς σωστά», επέμεινε ότι «η αντίθετη υπόθεση, ότι δηλαδή το μυαλό του άνδρα και της γυναίκας μπορούν να θεωρηθούν πανομοιότυπα, είναι εσφαλμένη».


H εν λόγω διαφάνεια προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στην επιστημονική κοινότητα. Ο Strumia ισχυρίστηκε πως έπρεπε να είχε προσληφθεί από το Εθνικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής αντί της Anna Ceresole που κατέλαβε την θέση, αφού είχε περισσότερες και σημαντικότερες δημοσιεύσεις από αυτήν.

πηγή: http://www.amna.gr/home/article/297277/Sexistiko-skandalo-sto-CERNhttps://www.bbc.com/news/world-europe-45709205
https://press.cern/press-releases/2018/09/updated-statement-cern-stands-diversity
https://www.corriere.it/scuola/universita/cards/scienziato-cern-contro-donne-siamo-noi-uomini-discriminati/pregiudizio-genere-solo-teoria-mainstream_principale.shtml?refresh_ce-cp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...