Νέα μαθήματα στο Mathesis


Κλείνοντας τρία χρόνια από τα πρώτα του μαθήματα τον Νοέμβριο του 2015 –και αριθμώντας ήδη περισσότερους από 50.000 φοιτητές και 31.000 βεβαιώσεις επιτυχούς παρακολούθησης– το Mathesis φέρνει τώρα στο επίκεντρο την επιστήμη που παραπέμπει στο ίδιο το όνομά του.
Στην προσπάθεια του Καρτέσιου να δημιουργήσει μια γενική επιστήμη –το mathesis universalis– βασισμένη στον αποδεικτικό λόγο των Μαθηματικών. Καιρός για μαθηματικά, λοιπόν, με δύο νέα σχετικά μαθήματα αλλά και με τρεις ενδιαφέρουσες επαναλήψεις μαθημάτων ιστορίας και σύγχρονης φυσικής που πολύ αγαπήθηκαν στην πρώτη προβολή τους.


Νέα Μαθήματα - Μαθηματικά

• Πιθανότητες 1 - Μιχάλης Κολουντζάκης, Παν. Κρήτης
• Διαφορικές Εξισώσεις 1: Μια βασική εισαγωγή - Στέφανος Τραχανάς, ΙΤΕ-Παν. Κρήτης

Σε επανάληψη - Ιστορία & Φυσική

• Παγκόσμια Ιστορία 1: Ο άνθρωπος απέναντι στη Φύση - Μαρία Ευθυμίου, Παν. Αθηνών
• Πατήρ πάντων πόλεμος: Οι ελληνιστικοί πόλεμοι ως κοινωνικό και πολιτιστικό φαινόμενο (Ε) - Άγγελος Χανιώτης, IAS-Princeton
• Εισαγωγή στην Κβαντική Φυσική 2: Οι βασικές εφαρμογές - Στέφανος Τραχανάς, ΙΤΕ-Παν. Κρήτης

Έναρξη νέου κύκλου μαθημάτων: 12 Νοεμβρίου 2018 / Εισαγωγή στην Κβαντική Φυσική 2: 5 Νοεμβρίου

Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει και φυσικά συνεχίζονται στο http://mathesis.cup.gr!

ΜΑΘ1.1 Πιθανότητες 1 (Νέο)

Η Θεωρία Πιθανοτήτων είναι ο κλάδος των Μαθηματικών που μας βοηθάει να υπολογίσουμε το πόσο συχνά συμβαίνουν διάφορα γεγονότα που δεν είναι με ακρίβεια προβλέψιμα. Από την πρόβλεψη της κίνησης μιας μετοχής στο χρηματιστήριο, την εκτίμηση της ψήφου πριν μια εκλογή, τη μελέτη μετάδοσης μιας ασθένειας ή μιας φήμης σε ένα πληθυσμό έως τη μελέτη τυχερών παιγνίων, ο υπολογισμός μιας πιθανότητας είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της επιστήμης, της οικονομίας και των κοινωνικών επιστημών. Όχι μόνο μάς είναι απαραίτητο να υπολογίζουμε τις πιθανότητες κάποιων ενδεχομένων αλλά μας είναι συχνά πολύτιμο να χρησιμοποιούμε τυχαία φαινόμενα για να επιτύχουμε διάφορα πράγματα. Στο μάθημα αυτό, όπως και στο δεύτερό του μέρος, θα μάθουμε να σκεφτόμαστε με σωστό τρόπο για τις πιθανότητες, να τις υπολογίζουμε και να τις χρησιμοποιούμε για να βρίσκουμε ποσοτικές λύσεις σε διάφορα προβλήματα όπου υπεισέρχεται τυχαιότητα.

Διδάσκων: Μιχάλης Κολουντζάκης, Παν/μιο Κρήτης
Έναρξη: Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018
Εγγραφείτε Τώρα

ΜΑΘ2.1 Διαφορικές Εξισώσεις 1: Μια βασική εισαγωγή (Νέο)

Οι Διαφορικές Εξισώσεις είναι, χωρίς αμφιβολία, η γλώσσα της φύσης. Όλοι οι θεμελιώδεις νόμοι του κόσμου μας είναι διατυπωμένοι υπό τη μορφή Διαφορικών Εξισώσεων. Όμως τα τελευταία χρόνια έχουμε μάθει επίσης ότι οι Διαφορικές Εξισώσεις είναι η κατάλληλη γλώσσα και για τη μαθηματική μοντελοποίηση μιας διευρυνόμενης ποικιλίας προβλημάτων του κοινωνικού και βιολογικού μας σύμπαντος. Ο σκοπός του μαθήματος είναι να σας μάθει να καταλαβαίνετε αλλά και να χρησιμοποιείτε ενεργά αυτή τη γλώσσα.

Διδάσκων: Στέφανος Τραχανάς, ΙΤΕ-Παν/μιο Κρήτης
Έναρξη: Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018
Εγγραφείτε Τώρα

ΙΣΤ2.2 Πατήρ πάντων πόλεμος: Οι ελληνιστικοί πόλεμοι ως κοινωνικό και πολιτιστικό φαινόμενο (Ε)

Η ελληνιστική εποχή αρχίζει με τους Πολέμους των Διαδόχων μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου (323 π.Χ.) και τελειώνει με την κατάκτηση της Πτολεμαϊκής Αιγύπτου από τη Ρώμη (30 π.Χ.). Ανάμεσα στη βίαιη αρχή και το αιματηρό τέλος μεσολαβούν διαρκείς πόλεμοι, οφειλόμενοι σε εδαφικές διεκδικήσεις πόλεων, επεκτατικές βλέψεις βασιλέων, βαρβαρικές εισβολές, εμφύλιες διαμάχες και την επεκτατική πολιτική της Ρώμης. Αν αναζητούσαμε μια μόνο φράση για να εκφράσει τη σημασία του πολέμου για μια παραμελημένη περίοδο της ελληνικής ιστορίας, δεν θα είχαμε καλύτερη επιλογή από μια φράση του Ηρακλείτου: Πατήρ πάντων πόλεμος. Το μάθημα θα ασχοληθεί με τις κοινωνικές και πολιτιστικές πτυχές των αδιάκοπων πολέμων, επιχειρώντας να απαντήσει σε ερωτήματα με διαχρονική σημασία: Ποιες είναι οι αιτίες των πολέμων; Τι επιπτώσεις έχει ο πόλεμος στη λειτουργία πολιτευμάτων και τις κοινωνικές δομές, στην οικονομία, τη θρησκεία, τον πολιτισμό και την τέχνη; Ποια είναι η ιδεολογική του διάσταση; Πώς εντάσσονται πολεμικά γεγονότα στη συλλογική μνήμη; Θα εξετασθούν όλα τα είδη διαθέσιμων πηγών: κείμενα ιστορικών, έργα ποιητών, στρατιωτικά εγχειρίδια, επιγραφές, μνημεία και έργα τέχνης.

Άγγελος Χανιώτης, IAS/Princeton
Έναρξη: Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018
Εγγραφείτε Τώρα

ΙΣΤ3.1 Παγκόσμια Ιστορία 1: Ο άνθρωπος απέναντι στη Φύση (Ε)

Ο άνθρωπος διήνυσε εκατομμύρια χρόνια ζωής ως τροφοσυλλέκτης και κυνηγός πριν γίνει -σχεδόν χθες- γεωργός και εφευρέτης μηχανών. Στην διάρκεια του μακρού αυτού χρόνου κέρδισε την όρθια στάση και τη βάδιση στα δύο πόδια, κατοίκησε σχεδόν σε κάθε μήκος και πλάτος της γης, βρήκε τρόπο να ταξιδεύει στην ξηρά και στη θάλασσα, ξεπέρασε περιόδους ξηρασίας, πλημμυρών και παγετώνων, δημιούργησε εργαλεία, απέκτησε θεσμούς, κατέκτησε γνώσεις και τέχνες. Πριν προβληματιστεί από το άφατο των θρησκευτικών του συλλήψεων, αντιμετώπισε τη φύση σε όλες της τις προκλήσεις και τις εκφάνσεις. Με τα όπλα αυτά, στάθηκε, στη συνέχεια, απέναντι στο μεγαλύτερο θεριό: τον εαυτό του.

Διδάσκουσα: Μαρία Ευθυμίου, Παν/μιο Αθηνών
Έναρξη: Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις