Το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών στην Πειραματική Φυσική
Το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για πρωτότυπη επιστημονική εργασία σε θέμα Πειραματικής Φυσικής απονεμήθηκε στον Θεόδωρο Μερτζιμέκη, για την εργασία του με τίτλο «First cross–section measurements of the reactions
107,109Ag(p,γ) 108,110Cd at energies relevant to the p process» , Physical Review C96, 035806 (2017).
Το πείραμα των A. Khaliel, T. J. Mertzimekis, E.-M. Asimakopoulou, A. Kanellakopoulos, V. Lagaki, A. Psaltis, I. Psyrra, και E. Mavrommatis, πραγματοποιήθηκε στον επιταχυντή του Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Οι δέσμες πρωτονίων από τον επιταχυντή Tandem βομβάρδιζαν στόχους αργύρου και η παραγόμενη ακτινοβολία γ ανιχνευόταν με ανιχνευτές γερμανίου.
Η ολική ενεργός διατομή των πυρηνικών αντιδράσεων 107,109Ag(p, γ) 108,110Cd που μετρήθηκε βρέθηκε σε καλή συμφωνία με τα υπάρχοντα θεωρητικά δεδομένα.
Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες τομείς της Πυρηνικής Φυσικής, είναι η Πυρηνική Αστροφυσική η οποία διερευνά το πως δημιουργήθηκαν (και συνεχίζουν να δημιουργούνται) τα στοιχεία του περιοδικού συστήματος.
Υπάρχουν ακόμα αρκετά ανοικτά ερωτήματα σ’ αυτόν τον τομέα. Ένα από αυτά σχετίζεται με τον σχηματισμό ορισμένων ισοτόπων πλούσια σε πρωτόνια (από το σελήνιο μέχρι τον υδράργυρο), που ονομάζονται πυρήνες p. H διαδικασία σχηματισμού των πυρήνων p αναφέρεται και ως p-process.
Οι πυρηνικές αντιδράσεις που μελετά η βραβευθείσα εργασία σχετίζονται με την σύνθεση βαρέων πυρήνων σε αστροφυσικά περιβάλλοντα και κατατάσσονται στην αστροφυσική διεργασία p.
Οι μετρήσεις της ολικής ενεργού διατομής (p+Ag–>Cd+γ) μπορούν να χρησιμεύσουν ως σημείο αναφοράς σε μελλοντικά πειράματα, αλλά και στην κατανόηση των πυρηνικών παραμέτρων σε νέα θεωρητικά μοντέλα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου