Ο άνθρωπος που έβαλε το κεφάλι του σε επιταχυντή σωματιδίων


“Έβαλε το κεφάλι του στον επιταχυντή και χτυπήθηκε από μία δέσμη πρωτονίων.”
Θα μπορούσε να είναι το origin story ενός υπερήρωα σε κόμικ που θα μας εξηγούσε πως απέκτησε τις δυνάμεις του, αλλά είναι το ατύχημα ενός σοβιετικού επιστήμονα.
Στις 13 Ιουλίου του 1978, ο Αnatoli Bugorski, ερευνητής στο Ινστιτούτο Φυσικής Υψηλών Ενεργειών της Σοβιετικής Ένωσης, δούλευε στον επιταχυντή σωματιδίων Synchrotron U-70, όταν κατά τη διάρκεια επισκευής του επιταχυντή, το σύστημα ασφαλείας δυσλειτούργησε, με αποτέλεσμα να χτυπηθεί από μία δέσμη πρωτονίων που ταξίδευαν σχεδόν στην ταχύτητα του φωτός.
Η ακτίνα είχε ισχύ 76 GeV. Η ιονίζουσα ακτινοβολία στην οποία εκτέθηκε υπολογίζεται στα 2000-3000 gray. Gray είναι η μονάδα μέτρησης της απορρόφησης ενέργειας που προέρχεται από ιονίζουσα ακτινοβολία από την ύλη. Η ακτινοβολία που απορροφά ο άνθρωπος κάθε χρόνο κατά μέσο όρο, είναι περίπου 27 mGy (miligray). Έκθεση σε 30 gray ισοδυναμεί με θάνατο σε λιγότερο από 3-4 ημέρες και ο Bugorski εκτέθηκε σε εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη ποσότητα, ίσως όμως εξαιτίας του ελάχιστου χρόνου που αλληλεπίδρασαν τα πρωτόνια με το σώμα του, ήταν τυχερός μέσα στην ατυχία του.Η ακτίνα εισήλθε στο κρανίο του Bugorski πίσω από το αριστερό του αυτί και εξήλθε από τη μύτη του, καίγοντας στη σύντομη διαδρομή της οστά, δέρμα και ιστό του εγκεφάλου.
Αμέσως μετά το ατύχημα διακομίστηκε στο νοσοκομείο με πρησμένη την αριστερή πλευρά του κεφαλιού του. Στο επόμενο διάστημα έχασε δέρμα από τα σημεία όπου πέρασε η ακτίνα, το αριστερό μέρος του προσώπου του παρέλυσε, ενώ έχασε και την ακοή του από το αριστερό του αυτί.
Η αριστερή πλευρά του προσώπου του Bugorski παρέλυσε και όντας ανεπηρέαστη από ρυτίδες, μοιάζει σαν να πάγωσε στη στιγμή του ατυχήματος.

Παρόλα αυτά η διανοητική και σωματική του ικανότητα παρέμεινε ανεπηρέαστη με εξαίρεση την γρήγορη κούραση και κάποια επεισόδια επιληψίας. Μετά το ατύχημα κατάφερε να τελειώσει το μεταπτυχιακό του. Συνέχισε να εργάζεται στην επιστήμη και ανέλαβε μάλιστα θέση συντονιστή σε πειράματα φυσικής. Λόγω της μυστικότητας που χαρακτήριζε την πολιτική της Σοβιετικής Ένωσης, ιδιαίτερα σε θέματα πυρηνικής ενέργειας, το ατύχημα παρέμεινε μυστικό για πάνω από μια δεκαετία.
Μιλώντας όταν του επιτράπηκε, ο Bugorski περιέγραψε το ατύχημα ως φωτεινό και ανώδυνο.

Ήταν πιο λαμπερό από χίλιους ήλιους.

Παρόμοια αναφορά για κάτι τόσο φωτεινό είχαν κάνει και αστροναύτες του Apollo, με τους επιστήμονες να εικάζουν όταν ότι οφείλεται στην έκθεση σε κοσμικές ακτίνες, όταν αυτοί πλησίαζαν το φεγγάρι.

Τον Ιούνιο του 2019, ο Αnatoli Bugorski θα κλείσει τα 77 του χρόνια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις