Επιστημονικό Ημερολόγιο 2019


Η Ελληνική αγορά κατακλύζεται από ενός συγκεκριμένου είδους ημερολόγια. Αυτά που συνήθως αναφέρονται σε φανταστικά ή μη πρόσωπα, με μαγικές ή εξωπραγματικές δυνάμεις σύμφωνα με τις προσταγές της επικρατούσας θρησκείας. Αν και για τους ακόλουθους της συγκεκριμένης θρησκείας μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμα, για τους υπόλοιπους είναι από ανούσια έως άχρηστα.
Κατεβάστε το από εδώ


Για να καλύψουμε τη ανάγκη ( και όχι απλά ζήτηση) για ενός άλλου είδους ημερολόγιο, αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα ημερολόγιο που θα τιμά την επιστημονική πρόοδο της ανθρωπότητας. Ένα ημερολόγιο με αναφορές σε ανθρώπους που χωρίς καμιά αμφιβολία έδρασαν με σημαντικό τρόπο στην πρόοδο της ανθρωπότητας σε αντίθεση με τη προσήλωση στο μεσαίωνα και τις τακτικές του. Αντί για να τιμούμε τον θάνατο και το πέρασμα στη μεταφυσική τιμούμε τη γέννηση και το πέρασμα στη ζωή και τη δημιουργία.
Αντί να χαϊδεύουμε το φαντασιακό, αγκαλιάζουμε τη πραγματικότητα.
Σίγουρα θα μπορούσαμε να προσθέσουμε πολλούς ακόμα, εξ άλλου είναι πολλοί επιστήμονες που έχουν ίδια μέρα γενέθλια τους οποίους δε μπορέσαμε να βάλουμε. Σίγουρα θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και πολλούς Έλληνες αλλά δε θέλαμε να μετατραπεί το ημερολόγιο σε κάτι βαρύ και δύσχρηστο και σκοπός μας είναι να γνωρίσουμε στον κόσμο που θα το χρησιμοποιήσει, άλλους επιστήμονες από αυτούς με τους οποίους έρχεται σε επαφή ούτως ή άλλως μέσω της ελληνικής παιδείας. Θα θέλαμε επίσης να είχαμε ακόμα περισσότερες γυναίκες επιστημόνισσες αλλά ως γνωστόν οι θετικές (και όχι μόνο) επιστήμες ανδροκρατούνταν (ίσως και ακόμα) για πολλά χρόνια και δε μπορούμε να έχουμε ισοδυναμία στην αντιπροσώπευση χωρίς να πάμε στο άλλο άκρο και να αφαιρέσουμε άνδρες επιστήμονες για να έρθουν στα ίσα τα ποσοστά. Αυτό για εμάς δε θα ήταν ισότητα. Η ισότητα και ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην επιστήμη (και όχι μόνο) είναι εξ άλλου ακόμα ένας από τους στόχους αυτού του ημερολογίου και ξέρουμε καλά οτι θέλει πολλή δουλειά. Αν βοηθήσουμε έστω και στο ελάχιστο έτσι απλά ενημερωτικά, έχουμε πετύχει κάτι πολύ βασικό που δεν έχει πετύχει μέχρι στιγμής η ελληνική κοινωνία.
Θέλοντας να προκαλέσουμε την περιέργεια αλλά και να ξεσηκώσουμε το αίσθημα της αναζήτησης, αναφέρουμε μόνο το όνομα και σαν οπτικό βοήθημα ένα εικονίδιο χαρακτηριστικό για τον τομέα δράσης του επιστήμονα αφήνοντας τη χαρά της ανακάλυψης της συνολικής πληροφορίας στον χρήστη.
Το ημερολόγιο αυτό παρέχεται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή. Είναι φτιαγμένο σε μέγεθος κατάλληλο για εκτύπωση σε χαρτί Α5,σε ασπρόμαυρη ή έγχρωμη μορφή, ώστε ο οποιοσδήποτε να μπορεί να το εκτυπώσει ελεύθερα και να το χρησιμοποιήσει. (όποιος/α φυσικά θα ήθελε να συνεισφέρει για τα έξοδα του καφέ και των μελομακάρονων που καταναλώθηκαν κατά τη δημιουργία του είναι καλοδεχούμενος/η)

Πηγή του ημερολογίου είναι ο ιστότοπος https://scientificcalendargr.blogspot.com

Όλες οι εικόνες και μερικά από τα γραφικά που χρησιμοποιήσαμε αντλήθηκαν από το διαδίκτυο και είναι πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών τους.
Εμείς εκτός από όσα πρωτότυπα γραφικά φτιάξαμε, βάλαμε απλά το μεράκι και το ψάξιμο :)

Κατεβάστε το ημερολόγιο από εδώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις