Επιστροφή στο μέλλον: Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι επιτάχυναν τη ροή του χρόνου


Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας οι οποίοι σε συνεργασία με συναδέλφους τους από τις ΗΠΑ, κατάφεραν να αναστρέψουν τη ροή του χρόνου(διαβάστε σχετικά ΕΔΩ: www.kathimerini.gr και ΕΔΩ: www.nature.com), ανακοίνωσαν πως κατάφεραν και την αντίθετη διαδικασία: να επιταχύνουν την ροή του χρόνου.
Οι ερευνητές G. B. Lesovik, I. A. Sadovskyy, M. V. Suslov, A. V. Lebedev και V. M. Vinokur υπολόγισαν αρχικά την πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο χρησιμοποιώντας την εξίσωση Σρέντινγκερ .
Στην προηγούμενη εργασία τους, που αφορούσε την αντιστροφή του βέλους του χρόνου απέδειξαν ότι, αν κάθε δευτερόλεπτο παρατηρούνται 10 δισεκατομμύρια χωρικά «καθορισμένα» ηλεκτρόνια στον κενό χώρο, η πιθανότητα αντιστροφής του «βέλους του χρόνου» υλοποιείται μόνο μια φορά σε προσπάθειες που διαρκούν 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια. Και τότε το «βάθος» αυτού του «ταξιδιού στο παρελθόν» αντιστοιχεί σε ένα προς δεκάκις δισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου. Η πιθανότητα παρατήρησης ενός παρόμοιου φαινομένου σε ένα και μοναδικό ηλεκτρόνιο είναι απειροελάχιστη. Επειδή όμως στα σώματα που υπάρχουν στον μακρόκοσμο υπάρχουν πολλών ειδών σωματίδια, η πιθανότητα γίνεται ακόμη μικρότερη.
Στην περίπτωση της επιτάχυνσης του χρόνου οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η πιθανότητα ενός άλματος προς το μέλλον είναι πολλές τάξεις μεγέθους μεγαλύτερη, οπότε μπορεί να εφαρμοστεί ΚΑΙ στον μακρόκοσμο.
Στη συνέχεια οι επιστήμονες προσπάθησαν να επιταχύνουν το χρόνο πειραματικά. Μελέτησαν, όπως και στο αντίστοιχο πείραμα της αντιστροφής του χρόνου, την κατάσταση ενός κβαντικού υπολογιστή στην αρχή από δύο και στη συνέχεια από τρία υπεραγώγιμα qubits . Εφαρμόζοντας τις αντίστροφες διαδικασίας κατάφεραν να επιταχύνουν το «βέλος του χρόνου», στην ουσία να κάνουν ένα ταξίδι στο μέλλον
Επιπλέον, είναι σημαντικό το γεγονός, ότι οι επιστήμονες απέδειξαν πως η δυνατότητα επιτάχυνσης του «βέλους του χρόνου» είναι πολύ πιο ευκολότερη από την αντιστροφή που είχαν ανακοινώσει πριν από 20 ημέρες. Με πιο βελτιωμένους κβαντικούς υπολογιστές ελπίζουν πως του χρόνου τέτοια εποχή δεν θα χρειαστεί να πάμε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά, αφού οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να καταφέρουν άλμα μιας ώρας στο μέλλον.
Αυτή θα είναι προς το παρόν και η μοναδική χρησιμότητα της ανακάλυψής τους λέει ο Λεσόβικ, και καθησυχάζει όλους αυτούς που ανησυχούν πως κάποιοι θα χρησιμοποιήσουν τις ανακαλύψεις αυτές κάνοντας ταξίδια στον χρόνο προς δικό τους όφελος: «Μπορεί το ταξίδια στο μέλλον να είναι εύκολα, όμως επιστροφή στο παρελθόν προς το παρόν για μακροσκοπικά όντα όπως ο άνθρωπος είναι αδύνατη».

Πηγή: https://chrdk.ru/news/fiziki_zagnuli_strelu_vremeni

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις