Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Η φυγή των μορφωμένων πολιτών στο εξωτερικό προβληματίζει σοβαρά τους Ελληνες


Τη μετανάστευση επιστημόνων στο εξωτερικό θεωρούν το σημαντικότερο πρόβλημα για τη χώρα οι Έλληνες πολίτες, όπως προκύπτει από έρευνα του YouGov για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων (European Council on Foreign Relations - ECFR).
Το "brain drain" εμφανίζεται ως πιο επικίνδυνη κατάσταση για την Ελλάδα, περισσότερο από το μεταναστευτικό, το οποίο ωστόσο παραμένει ψηλά στην ατζέντα.
Όπως φαίνεται σε γράφημα που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Guardian, πάνω από το 50% των Ελλήνων ζητά τη λήψη μέτρων για να αντιμετωπιστεί η φυγή των μορφωμένων πολιτών στο εξωτερικό.Μάλιστα, οι Έλληνες εμφανίζονται στην έκτη θέση των πολιτών της Ευρώπης που ανησυχούν για το brain drain, έπειτα από τους Ρουμάνους, τους Ούγρους, τους Ισπανούς, τους Ιταλούς και τους Πολωνούς.Οπως προκύπτει από την έρευνα, σε αντίθεση με την Ελλάδα, στις βορειότερες χώρες της Ευρώπης υπερισχύει ο φόβος για το μεταναστευτικό, κυρίως λόγω των συχνών τρομοκρατικών επιθέσεων.
Όσον αφορά στην οικονομία, είναι το βασικότερο πρόβλημα για την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Ρουμανία ενώ το ζήτημα της διαφθοράς απασχολεί πάνω από το 50% των Ελλήνων, των Ούγγρων, των Ιταλών, των Πολωνών, των Ρουμάνων, των Ισπανών και των Σλοβάκων.
Η Ελλάδα βρίσκεται επίσης στη δεύτερη θέση της κατάταξης των χωρών που πιστεύουν ότι προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελέσει το περιβάλλον, ακόμα και αν αυτό θα βλάψει την ανάπτυξη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...