Σφραγίστηκε οριστικά το Τσέρνομπιλ από γιγαντιαίο σκέπαστρο


Η μεγαλύτερη στον κόσμο μετακινούμενη κατασκευή παραδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία.
H νέα ασφαλής σαρκοφάγος, καλύπτει τον τέταρτο πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ που είχε καταστραφεί όταν σημειώθηκε το πυρηνικό δυστύχημα στις 26 Απριλίου 1986.
Η αντιπροσωπεία της ΕΕ σε ανάρτηση της στο Facebook, αναφέρει: «Η μόνιμη σαρκοφάγος στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Τσερνόμπιλ παραδόθηκε προς εκμετάλλευση στην ουκρανική πλευρά… δηλαδή από εδώ και στο εξής η Ουκρανία θα έχει την ευθύνη για την συντήρηση της κατασκευής, καθώς και για την αποσυναρμολόγηση της πρώτης σαρκοφάγου, η οποία κατασκευάστηκε αμέσως μετά το δυστύχημα».


Latest exclusive #drone footage of #Chernobyl site made safe. As our work draws to a close, we want to thank representatives of international community who made this project possible! Great example of international cooperation. pic.twitter.com/JMGBXNjx97


— The EBRD (@EBRD) July 10, 2019

Η κατασκευή της νέας σαρκοφάγου ξεκίνησε το 2012, μετά από ευρείας κλίμακας προπαρασκευαστικές εργασίες στο τμήμα που βρίσκεται καλυμμένος ο κατεστραμμένος τέταρτος πυρηνικός αντιδραστήρας. Λόγω των μεγάλων διαστάσεων της σαρκοφάγου, κατασκευάστηκε σε δύο τμήματα τα οποία ενώθηκαν επιτυχώς το 2015. Εντός της καμάρας της νέας σαρκοφάγου έχει τοποθετηθεί γερανός ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για την αποσυναρμολόγηση της παλιάς σαρκοφάγου και των υπολειμμάτων του τέταρτου αντιδραστήρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις