Συζήτηση για την Ψευδοεπιστήμη στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών


Η συζήτηση για την ψευδοεπιστήμη πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου 2019 στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο πλαίσιο των Θεματικών Βραδιών Λόγου που συνδιοργανώνει με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Δείτε εδώ την συζήτηση είναι εξαιρετική πραγματικά και ελπίζω να επαναληφθεί σύντομα.



Ομιλητές:

Μανώλης Πλειώνης, Καθηγητής Αστρονομίας Α.Π.Θ., Διευθυντής Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Στέφανος Τραχανάς, Φυσικός, επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής του Κέντρου Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis
Γιώργος Τόμπρας, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση (ΕΕΦΕΕ).

Τη συζήτηση συντόνισε ο Σπύρος Βασιλάκος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Μανώλης Πλειώνης - Αστροφυσική και ψευδοεπιστήμη

Γίνεται αναφορά στην διαχρονική εμπλοκή μεταξύ της αστρονομίας και ψευδοεπιστημονικών προσεγγίσεων ακουμπώντας ακροθιγώς την φιλολογία σχετικά με εξωγήινους/UFO και με την αστρολογία.

Στέφανος Τραχανάς - Κβαντικοί γιατροί και κβαντικοί προφήτες: Μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού για τη Νέα Εποχή!

Με σκωπτική µάλλον διάθεση, η σύντοµη αυτή οµιλία περιγράφει το κυρίαρχο ρεύµα στη σύγχρονη ψευδοεπιστήµη που χρησιµοποιεί την κβαντοµηχανική -την πιο επιτυχηµένη θεωρία της µοντέρνας φυσικής- ως περιτύλιγµα για τους πιο εξωφρενικούς ισχυρισµούς που εκτείνονται από «επιστηµονικές» αποδείξεις για την αθανασία της ψυχής και την ύπαρξη Θεού έως την υπόσχεση για κβαντικές αυτοθεραπείες από πάσαν νόσον. Η οµιλία καταλήγει µε µελαγχολικές διαπιστώσεις για την κατάσταση των πραγµάτων στη χώρα µας.

Γεώργιος Τόμπρας - Ψευδοεπιστήμη και η θεσμική ευθύνη απέναντί της

Δίνοντας μια πολύ σύντομη περιγραφή και παραδείγματα απλών εκφράσεων που ανοίγουν το δρόμο για τη διείσδυση της ψευδοεπιστήμης στην καθημερινή ζωή, η παρέμβαση αποσκοπεί στην ανάδειξη του ρόλου που οφείλει να έχει η οργανωμένη κοινωνία μέσω των θεσμικών της φορέων και κυρίως της εκπαίδευσης στην αντιμετώπισή της.

Συντονιζει ο δρ. Σπύρος Βασιλάκος διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις