Video : Η ερμηνεία της μεγαλύτερης «γκάφας» του Einstein

Όταν ο Αϊνστάιν το 1916 διατύπωσε την Γενική Θεωρία της Σχετικότητας το σύμπαν θεωρείτο στατικό. Για να αποφύγει την κατάρρευση του σύμπαντος εξαιτίας της βαρυτικής έλξης μεταξύ των μαζών, ο Αϊνστάιν εισήγαγε έναν επιπλέον όρο στις εξισώσεις του. Αυτός ο όρος συμβολίζεται με Λ και ονομάζεται κοσμολογική σταθερά. Όταν η κοσμολογική σταθερά παίρνει θετικές τιμές, προκύπτει μια απωστική δύναμη που μπορεί να εξισορροπήσει την βαρυτική κατάρρευση.Όμως μετά από μερικά χρόνια ο αστρονόμος Edwin Hubble απέδειξε με τις παρατηρήσεις του ότι οι γαλαξίες απομακρύνονται μεταξύ τους, δηλαδή ότι το σύμπαν διαστέλλεται. Έτσι, ο Αϊνστάιν αναγκάστηκε να διώξει την κοσμολογική σταθερά από τις εξισώσεις του, που ήταν και λίγο «αχώνευτη» γιατί κατέστρεφε την αισθητική των εξισώσεων.
Αργότερα ο Αϊνστάιν, αναφερόμενος στην κοσμολογική σταθερά, δήλωσε ότι επρόκειτο για την «μεγαλύτερη γκάφα της ζωής του». Όμως οι εξελίξεις στην κοσμολογία δείχνουν ότι τελικά μάλλον η παραπάνω δήλωσή του ήταν η μεγαλύτερη γκάφα της ζωής του και όχι η κοσμολογική σταθερά.
Τις τελευταίες δεκαετίες η ιδέα της κοσμολογικής σταθεράς επανήλθε στην κοσμολογία ως φυσική αναγκαιότητα, καθώς όλο και περισσότερες αστρονομικές παρατηρήσεις και θεωρητικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το ορατό Σύμπαν, όχι μόνο διαστέλλεται, αλλά η διαστολή του είναι επιταχυνόμενη! Αν και περιττή σε ένα στατικό Σύμπαν, η κοσμολογική σταθερά φαίνεται πως είναι σήμερα απαραίτητη γιατί εξηγεί τη δύναμη που αναγκάζει το Σύμπαν να διαστέλλεται με επιταχυνόμενο ρυθμό.
Το βίντεο που ακολουθεί μας εξηγεί με περισσότερες λεπτομέρειες πως τελικά το μεγαλύτερο λάθος του Αϊνστάιν ήταν ότι νόμισε πως έκανε λάθος!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις