Θα δημιουργηθεί το πρώτο έγχρωμο βίντεο μιας μαύρης τρύπας
Η ερευνητική ομάδα του EHT (Event Horizon Telescope = Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων, ένα δίκτυο τηλεσκοπίων σε διάφορα μέρη του κόσμου) ήταν αυτή που φωτογράφισε για πρώτη φορά μια μαύρη τρύπα, την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που βρίσκεται στον γαλαξία Messier 87 και απέχει 52 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.
To μέγεθος του ηλιακού μας συστήματος σε σύγκριση με την τερατώδη μαύρη τρύπα στον γαλαξία M87 |
Στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να δούμε μια μαύρη τρύπα και μάλιστα σε έγχρωμη ταινία! Αυτό που οι αστρονόμοι μπορούν να κινηματογραφήσουν είναι η ακτινοβολία της ύλης που παγιδεύεται, επιταχύνεται και υπερθερμαίνεται στην γειτονιά της μαύρης τρύπας.
Η ερευνητική ομάδα του EHT αναμένεται να προσθέσει στο δίκτυό της επίγεια τηλεσκόπια στην Γροιλανδία, την Γαλλία και την Αφρική και ζήτησε χρηματοδότηση από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ (NSF) για την αποστολή τριών μικρών δορυφορικών τηλεσκοπίων σε τροχιά για να συμπληρωθεί η επίγεια έρευνα. Αυτό θα δημιουργήσει ένα υπέρ-τηλεσκόπιο, ουσιαστικά μεγαλύτερο από τη Γη, ικανό να δημιουργήσει καθαρές εικόνες από την γειτονιά της μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία μας.
Ώθηση για να γίνουν όλα τα παραπάνω πραγματικότητα είναι και τα τρία εκατομμύρια δολάρια του βραβείου Breakthrough Φυσικής 2020 που θα μοιρασθούν εξίσου οι 347 επιστήμονες του EHT (8646 δολάρια ο καθένας!) για την πρώτη φωτογράφιση μιας μαύρης τρύπας. Ανάμεσα τους βρίσκεται και ο καθηγητής αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα Δημήτρης Ψάλτης, ο οποίος είχε καθοριστική συμβολή στο επίτευγμα.
πηγή: https://www.bbc.com/news/science-environment-49571917
https://physicsgg.me/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου