Chandrayaan 2: H επαφή της σεληνακάτου με το Κέντρο Ελέγχου χάθηκε λίγο πριν την προσελήνωση
Οι μηχανικοί του Ινδικού Οργανισμού Έρευνας του Διαστήματος (Indian Space Research Organisation – ISRO) ολοκλήρωσαν με επιτυχία την 1η Σεπτεμβρίου 2019 σειρά πέντε ελιγμών και η αποστολή τέθηκε σε τροχιά 119 x 127 χλμ. γύρω από τη Σελήνη. Στις 2 Σεπτεμβρίου (7:45 UTC) πραγματοποιήθηκε η αποσύζευξη της σεληνακάτου προσεδάφισης Vikram από το όχημα-δορυφόρο, το οποίο παραμένει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Δύο ελιγμοί που πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου έθεσαν τη σεληνάκατο σε τροχιά προσεδάφισης (τροχιά 35 χλμ. x 101 χλμ.). H προσεδάφιση ξεκίνησε την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου (μεταξύ 20:00 και 21:00 UTC).
Η αποστολή θα αναζητούσε επιπλέον στοιχεία σχετικά με την ανακάλυψη μορίων νερού στον Νότιο Πόλο της Σελήνης σε σχέση με εκείνα που βρέθηκαν κατά την αποστολή Chandrayaan-1 (22 Οκτωβρίου 2008 – 29 Αυγούστου 2009). Ο Νότιος Πόλος θεωρείται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περιοχή, καθώς η έκταση που βρίσκεται στη σκοτεινή πλευρά είναι κατά πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη στον Βόρειο Πόλο.
Μέσω αυτής της δεύτερης αποστολής αναμενόταν να εμπλουτιστούν οι γνώσεις μας σχετικά με τη Σελήνη, γεγονός που θα είχε οφέλη τόσο για την Ινδία, όσο και για τον υπόλοιπο πλανήτη. Επιπλέον, η αποστολή αυτή ήταν ένα πολλά υποσχόμενο τεστ όσον αφορά σε τεχνολογίες που κρίνονται απαραίτητες για μελλοντικές αποστολές σε πιο απομακρυσμένα σημεία του διαστήματος. Εξάλλου, όπως αναφέρει ο Ινδικός Οργανισμός Έρευνας, η συνέχιση της έρευνας σχετικά με την προέλευση της Σελήνης είναι απαραίτητη.
Πηγές: http://magazine.noa.gr/archives/2554?fbclid=IwAR0nb1GAFi2Z5ZsoNrWSHNM04iR4irCpAUz5MpqCUY_ZNI0_vIcydh7mdDs#
https://www.isro.gov.in/launcher/gslv-mk-iii-m1-chandrayaan-2-mission
https://www.isro.gov.in/chandrayaan2-home-0#missionintro
https://www.rt.com/news/466856-lunar-orbit-rover-india/
https://www.isro.gov.in/chandrayaan2-home-0#missionintro
https://www.rt.com/news/466856-lunar-orbit-rover-india/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου