Η Φυσική μπορεί να είναι απολαυστική


Η καθηγήτρια Τίνα Νάντσου θα διδάξει στο δωρεάν online µάθηµα «Επιστήµη για όλους: Σειρά πειραµάτων για παιδιά µε απλά υλικά».
της Λίνας Γιάνναρου από την Εφημερίδα Καθημερινή


Τι περιέχει ο αέρας που αναπνέουμε; Τι είναι το... σιφόνι; Πώς έρχεται το νερό στη βρύση μας, Τι είναι ο καρτεσιανός δύτης και πώς δημιουργείται το ουράνιο τόξο; Τι είναι η camera obscura και γιατί είναι επικίνδυνο το βραχυκύκλωμα; Πώς λειτουργεί άραγε το σύστημα συναγερμού στο σπίτι μας; Αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα θα απαντηθούν με απλά, αλλά συναρπαστικά πειράματα που ο καθένας μπορεί να παρακολουθήσει εντελώς δωρεάν εάν εγγραφεί στο διαδικτυακό μάθημα «Επιστήμη για όλους: Σειρά πειραμάτων για παιδιά με απλά υλικά» το οποίο ξεκινά τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου στο Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis (mathesis.cup.gr).«Η Φυσική είναι για όλους και είναι απολαυστική!» λέει η καθηγήτρια της Σχολής Χιλλ, Τίνα Νάντσου, η οποία θα διδάξει το online μάθημα, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειάς της να «επιμολύνει» το εκπαιδευτικό σύστημα με το παιχνίδι και τη χαρά της ανακάλυψης. «Το μάθημα απευθύνεται σε μικρούς αλλά και μεγάλους. Μαθητές, γονείς με τα παιδιά τους, καθηγητές Φυσικής που επιθυμούν να κάνουν το μάθημά τους πιο ενδιαφέρον, αλλά και όσους δεν είχαν την ευκαιρία να σπουδάσουν αλλά γοητεύονται από τον μαγικό κόσμο της επιστήμης». Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στα πειράματα υπάρχουν σε κάθε σπίτι ή μπορούν να βρεθούν εύκολα και με μικρό κόστος, ενώ η τελευταία εβδομάδα του μαθήματος επιφυλάσσει μία σειρά πειραμάτων-έκπληξη με τη βραβευμένη από την καναδική ένωση Φυσικών για τη διδασκαλία της στη μέση εκπαίδευση και υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα του Perimeter Institute, κ. Ολγα Μιχαλόπουλος. Στόχος είναι στο τέλος του μαθήματος οι ταξιδιώτες φοιτητές του να έχουν κατανοήσει μέσα από απλά πειράματα βασικές αρχές της Φυσικής. Το συγκεκριμένο μάθημα έχει τη στήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη, ενώ το Κέντρο Mathesis στηρίζει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Εκτός από το μάθημα της Φυσικής, στο Mathesis παραδίδονται και πάμπολλα άλλα διαδικτυακά μαθήματα, με διδάσκοντες ορισμένους από τους πλέον κατηρτισμένους καθηγητές της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον καθηγητή Κβαντικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Στέφανο Τραχανά, ο οποίος θα διδάξει διαφορικές εξισώσεις, εφαρμοσμένη κβαντομηχανική κ.ά. και την αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Μαρία Ευθυμίου η οποία θα παραδώσει μαθήματα Παγκόσμιας Ιστορίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις