Βραβείο Nobel 2019 στην Ιατρική


Το βραβείο Νόμπελ 2019 στην Φυσιολογία ή την Ιατρική απονέμεται στους William G. Kaelin Jr, Sir Peter J. Ratcliffe και Gregg L. Semenza «για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με το το πώς τα κύτταρα ανιχνεύουν και προσαρμόζονται στη διαθεσιμότητα οξυγόνου».Οι ζωντανοί οργανισμοί χρειάζονται οξυγόνο για τη μετατροπή της τροφής σε χρήσιμη ενέργεια. Η θεμελιώδης σημασία του οξυγόνου έχει γίνει κατανοητή εδώ και αιώνες. Οι William G. Kaelin Jr., Sir Peter J. Ratcliffe και Gregg L. Semenza ανακάλυψαν πως τα κύτταρα μπορούν να αντιληφθούν και να προσαρμοστούν στην μεταβαλλόμενη διαθεσιμότητα του οξυγόνου. Ταυτοποίησαν τους μοριακούς μηχανισμούς που ρυθμίζουν την δράση των γονιδίων σε σχέση με τα διαφορετικά επίπεδα οξυγόνου. Οι βραβευθέντες επιστήμονες αποκάλυψαν τον μηχανισμό μιας από τις πιο σημαντικές διαδικασίες προσαρμογής των ζωντανών οργανισμών. Θεμελίωσαν τις βάσεις για την κατανόηση του πως τα επίπεδα του οξυγόνου επηρεάζουν τον κυτταρικό μεταβολισμό και την βιοφυσική λειτουργία. Οι ανακαλύψεις τους άνοιξαν νέους δρόμους για την αντιμετώπιση της αναιμίας, του καρκίνου και πολλών άλλων ασθενειών.

Ο William G. Kaelin Jr γεννήθηκε το 1957 στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Ντιούκ και ακολούθως ολοκλήρωσε την ειδικότητά του στην παθολογία – ογκολογία στο Πανεπιστήμιο του Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη. Τα επόμενα χρόνια ίδρυσε το δικό του εργαστήριο στο Danna-Farber Αντικαρκινικό Ιδρυμα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και έγινε καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ το 2002.
Ο Sir Peter J. Ratcliffe γεννήθηκε το 1954 στο Λάνκασαϊρ της Βρετανίας. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και έκανε ειδικότητα νεφρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ίδρυσε το δικό του ερευνητικό εργαστήριο και έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1996. Σήμερα είναι διευθυντής του Ιδρύματος Φράνσις Κρικ στο Λονδίνο, διευθυντής του Ιδρύματος Target Discovery της Οξφόρδης και μέλος του Ιδρύματος Αντικαρκινικής Ερευνας Ludwig.
Ο Gregg L. Semenza γεννήθηκε το 1956 στη Νέα Υόρκη. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Βοστόνη και πήρε μεταπτυχιακό από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. Ακολούθως εκπαιδεύτηκε στην παιδιατρική στο Πανεπιστήμιο Ντιούκ. Έκανε μεταδιδακτορική εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο του Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη και από το 2003 είναι διευθυντής του Προγράμματος Έρευνας Αγγείων στο Ινστιτούτο Κυτταρικής Μηχανικής του Τζονς Χόπκινς.
Οι τρεις βραβευθέντες θα μοιραστούν το ποσό των 918.000 δολαρίων του βραβείου.

διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ:https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/2019/press-release

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις