Ο πρώτος γεωλογικός χάρτης του Τιτάνα


Διεθνής ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής την πλανητική γεωλόγο Ρόσαλι Λόπες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech) και του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA, ολοκλήρωσε τον πρώτο παγκόσμιο γεωμορφολογικό χάρτη του Τιτάνα, που είναι ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου, αλλά και ο δεύτερος μεγαλύτερος δορυφόρος που υπάρχει στο Ηλιακό μας σύστημα. Ο χάρτης αυτός βασίστηκε στις φωτογραφίες και στον μεγάλο όγκο των δεδομένων που συνέλεξε η διαστημοσυσκευή Cassini η οποία, στα 13 χρόνια που εξερεύνησε το σύστημα του Κρόνου, προσέγγισε τον Τιτάνα περισσότερες. Ο χάρτης δείχνει έναν «εξωτικό» κόσμο με πεδιάδες, βουνά, αμμόλοφους από παγωμένα οργανικά υλικά και λίμνες, μοναδικό στο Ηλιακό μας σύστημα, με εξαίρεση την Γη φυσικά. Πραγματικά, στον Τιτάνα εντοπίστηκαν εκατοντάδες μικρές και μεγάλες λίμνες, οι οποίες ίσως να εμπεριέχουν περισσότερους υγρούς υδρογονάνθρακες από όλα τα γνωστά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Γη! Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, κάποιες απ’ αυτές τις λίμνες τροφοδοτούνται από έναν υπόγειο «μεθανοφόρο» ορίζοντα, ενώ κάποιες άλλες ανανεώνονται από βροχές μεθανίου. Ο Τιτάνας, με άλλα λόγια, είναι το μοναδικό ουράνιο σώμα του Ηλιακού μας Συστήματος, εκτός της Γης, που διαθέτει έναν ενεργό υδρολογικό κύκλο συνεχούς εξάτμισης και βροχής, με τη μόνη διαφορά ότι δεν πρόκειται για νερό, αλλά για μεθάνιο!
Εκτός αυτού, προηγούμενες έρευνες καταδεικνύουν ότι στο εσωτερικό του δορυφόρου εκτείνεται ένας ωκεανός νερού. «Η παρουσία οργανικών υλικών αυξάνει την πιθανότητα παρουσίας ζωής. Αν όντως υπάρχουν μορφές ζωής στον Τιτάνα, το πιθανότερο είναι ότι θα επιβιώνουν σ’ αυτόν τον ωκεανό που υπάρχει κάτω από τον παγωμένο φλοιό του. Εκτιμούμε ότι τα οργανικά υλικά βρίσκουν τρόπο να φτάσουν σε αυτόν τον ωκεανό και αν έχουν αναπτυχθεί κάποιες μορφές ζωής θα τρέφονται με αυτά τα υλικά» δηλώνει η Λόπες. Να σημειωθεί ότι η NASA έχει εγκρίνει την υλοποίηση μιας αποστολής η οποία θα στείλει ένα drone στον Τιτάνα για να τον εξερευνήσει από κοντά. Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η αποστολή Dragonfly θα εκτοξευθεί το 2026 και θα φτάσει στον Τιτάνα το 2034.





O πρώτος γεωλογικός χάρτης της NASA είναι γεγονός. Credit: NASA/JPL-Caltech/ASU



Περισσότερες πληροφορίες για την αναζήτηση της ζωής και αλλού στο Σύμπαν μπορείτε να αντλήσετε από την παράσταση Ζωή στο Σύμπαν, ενώ περισσότερα στοιχεία για τους παράξενους πλανήτες και δορυφόρους που κρύβει το Ηλιακό μας σύστημα μπορείτε να δείτε στην παράσταση Παράξενοι Κόσμοι στο Ηλιακό Σύστημα. Οι δύο αυτές παραστάσεις, όπως και κάθε άλλη παράσταση του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, συνοδεύονται από εικονογραφημένα βιβλία τα οποία απευθύνονται προς το ευρύτερο κοινό και τα οποία εμπεριέχουν περισσότερες πληροφορίες απ’ όσες είναι δυνατό να ενσωματωθούν σε μία 40λεπτη παράσταση. Τα βιβλία αυτά είναι σε μορφή pdf, είναι ελεύθερα προσβάσιμα για όλους και μπορείτε να τα δείτε εδώ και εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις