Κωνσταντίνος Δασκαλάκης:Ένας υπολογιστής δεν μπορεί να γράψει Σέξπιρ

Γρίφος του Νας, που είχε απασχολήσει τους επιστήμονες για πάνω από 60 χρόνια, λύθηκε από ένα Έλληνα και μάλιστα σε ηλικία 24 ετών, τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη. Μια προσωπικότητα-φαινόμενο με καταγωγή από την Κρήτη, που είχε αποφοιτήσει από το Βαρβάκειο Πειραματικό Λύκειο με βαθμό 20 και κατόπιν από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου με 9,98, τον μεγαλύτερο βαθμό όλων των εποχών.
Το 2004 ο Δασκαλάκης πήγε να συνεχίσει τις σπουδές του στην επιστήμη των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Καλιφόρνια, με μια υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ στις αποσκευές του. Μετά την ολοκλήρωσή τους είχε πολλές προτάσεις συνεργασίας από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και επέλεξε το MIT.

Αυτό το φωτεινό μαθηματικό μυαλό, ένας από τους ευφυέστερους Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, επισκέφτηκε το βράδυ της Πέμπτης 19 Δεκεμβρίου το Μέγαρο Μουσικής και μίλησε σε μια κατάμεστη αίθουσα για την Τεχνητή Νοημοσύνη, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος των Φίλων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Απάντησε, μεταξύ άλλων, σε 25 από τις 1.204 ερωτήσεις που είχαν στείλει για τον σκοπό της εκδήλωσης 112 σχολεία και 12 πανεπιστημιακές σχολές.
Πόσο έχει προχωρήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη; Θα καταφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη να αποκτήσει συνείδηση της ύπαρξής της; Θα μπορέσει ένας υπολογιστής να γράψει Σέξπιρ; Αυτά ήταν μερικά από τα ερωτήματα που έθεσαν στον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη καθηγητές, φοιτητές και μαθητές.
«Ναι, θέλουμε να αποκτήσουν συνείδηση οι υπολογιστές, για να μπορούν να χρησιμοποιούν ηθικό κώδικα στη λήψη των αποφάσεων» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Και «όχι, ένας υπολογιστής δεν μπορεί να γράψει Σέξπιρ, μολονότι μπορεί να μάθει πολύ καλά αγγλικά και να μιμηθεί το ύφος της γραφής».
«Θέλουμε να αποκτήσουν συνείδηση οι υπολογιστές, για να μπορούν να χρησιμοποιούν ηθικό κώδικα στη λήψη των αποφάσεων»
Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης στάθηκε ιδιαίτερα στα ζητήματα ηθικής και νομικής φύσης που τίθενται με την εισαγωγή στη ζωή μας των αλγόριθμων, «αυτής της συνταγής που έχει σχεδιάσει ένας άνθρωπος και εκτελείται από μια μηχανή», όπως ανέφερε.
«Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένας συνδυασμός πολλών παραδειγμάτων, απλών υποθέσεων, πιθανοτήτων, στατιστικών και ειδικών γνώσεων» σημείωσε. «Ήδη είναι παρούσα στο δικαστικό σύστημα της Αμερικής, ενώ έχει αρχίσει να διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην Ιατρική» πρόσθεσε.
Σε τεχνικό επίπεδο, εξήγησε ακόμη, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η αξιοπιστία. Σε φιλοσοφικό επίπεδο, είναι η ηθική.
Μπορεί, ήταν η ερώτηση ενός μαθητή, ένας αλγόριθμος να αντικαταστήσει τους γονείς μου και να μου δίνει καλύτερες συμβουλές, καθώς θα του δίνω ως δεδομένα πράγματα που δεν θέλω να μοιραστώ μαζί τους; «Η ερώτηση αυτή δείχνει ένα έλλειμμα επικοινωνίας. Την επικοινωνία μεταξύ μας δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να τη χάσουμε» ήταν η απάντησή του.
Και τι θα απαντούσε στο ερώτημα του φιλόσοφου Στέλιου Ράμφου «Πόσα pixel έχει η πλήξη»; «42» απάντησε αστειευόμενος ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης για να αποσπάσει το χειροκρότημα, αλλά και το γέλιο του κοινού. Κέρδισε ωστόσο και ένα νέο χειροκρότημα με ένα αντερώτημα: «θα απαντήσω στον Στέλιο Ράμφο, εάν μου πει εκείνος πόσα pixel έχει ο έρωτας…».


φωτό: Από την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

*Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις