Tο καινούργιο έτος θα μπει 23:00, το βράδυ της 1ης Ιανουαρίου 2020.

του Συλλόγου Αστροφυσικής Ασέας

Αγαπητοί φίλοι, στο σύστημα αναφοράς του ηλιακού μας συστήματος, η Γη εκτελεί δύο σημαντικές κινήσεις (όχι μόνο 2 αλλά αυτές είναι οι πιο σημαντικές).
Η πρώτη είναι η περιστροφή γύρω από τον εαυτό της, γύρω από τον άξονα Βορρά – Νότου κι η δεύτερη η περιφορά της γύρω από τον Ήλιο σε μία ελαφρά ελλειπτική τροχιά. Η πρώτη κίνηση ορίζει την ημέρα κι η δεύτερη το έτος. Οι περισσότεροι, έχουμε στο νου μας ότι ημέρα είναι μία πλήρης περιστροφή της Γης γύρω από τον εαυτό της. Αυτό δεν είναι όμως σωστό. Μία ηλιακή ημέρα ορίζεται ως ο χρόνος μεταξύ δύο διαδοχικών μεσουρανήσεων του Ήλιου. Ο χρόνος που χρειάζεται δηλαδή ώστε ο Ήλιος να φτάσει στο ίδιο, ανώτερο σημείο της καθημερινής τροχιάς του, όπως τον βλέπουμε από κάποιο σημείο πάνω στον πλανήτη μας. Αν η Γη δεν περιφερόταν γύρω από τον Ήλιο, αυτό θα συνέπιπτε με μία πλήρη περιστροφή της γήινης σφαίρας (360 μοίρες). Επειδή όμως η Γη κινείται, σε 24 περίπου ώρες, θα έχει μετατοπιστεί λίγο στη τροχιά της γύρω από τον Ήλιο (σχεδόν 1 μοίρα), άρα όταν κάνει μία πλήρη περιστροφή, ο Ήλιος δε θα είναι στη θέση μεσουράνησης (εικόνα 1). Θα χρειαστεί περίπου 4 ακόμα λεπτά ώστε να φτάσει ο Ήλιος στη μεσουράνηση, όπως τον παρατηρούμε από κάποιο σημείο πάνω στην επιφάνεια της Γης. Μάλιστα αυτή η υστέρηση του Ήλιου - που είναι περίπου 4 λεπτά - δεν θα είναι καν σταθερή, γιατί από τη στιγμή που η Γη κινείται σε έλλειψη, το μέτρο της ταχύτητας της περιφοράς της γύρω από τον Ήλιο δεν είναι σταθερό άρα τον Ιανουάριο ο Ήλιος υστερεί καθημερινά κατά 4 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα ενώ τον Ιούλιο κατά 3 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα. Για να μπορέσουμε λοιπόν να έχουμε ένα λειτουργικό τρόπο μέτρησης της ημέρας, ορίσαμε τη μέση ηλιακή μέρα η οποία διαρκεί 24 ώρες, όσο ο μέσος χρόνος μεταξύ δύο διαδοχικών μεσουρανήσεων του Ήλιου στη διάρκεια ενός έτους. Η περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονα της διαρκεί 23 ώρες 56 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα, η μέση ηλιακή ημέρα διαρκεί 24 ώρες. Προφανώς κι αυτή αλλάζει, αλλά σε κλίμακα αιώνων. Έχοντας ξεκαθαρίσει ότι μία ημέρα διαρκεί 24 ώρες και δε συμπίπτει με μία περιστροφή της Γης, ας δούμε πόσο διαρκεί ένα έτος. Έτος είναι ο χρόνος που απαιτείται για μία πλήρη περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο και διαρκεί 365,2421 ημέρες. Αυτό τι σημαίνει όμως; Αν ξεκινάμε το έτος την ώρα 00.00 την 1η Ιανουαρίου του 2000, η Γη θα ξαναβρεθεί στην ίδια θέση στις 05:48 της 1ης Ιανουαρίου 2001. Εμείς όμως θεωρούμε ότι το νέο έτος ξεκινά στις 00:00, χωρίς η Γη να έχει προλάβει να φτάσει στη σωστή θέση. Μετά από 4 χρόνια, η Γη θα υστερεί πλέον 23 ώρες και 12 λεπτά. Για να μπορέσουμε λοιπόν να συγχρονίσουμε το ημερολόγιο μας με την πραγματική θέση της Γης, προσθέτουμε κάθε 4 χρόνια, το δίσεκτο έτος, όπου ο Φλεβάρης έχει μία επιπλέον ημέρα που επιτρέπει στη Γη να καλύψει το κενό των 23 ωρών και 12 λεπτών και να προηγηθεί μάλιστα και λίγο το οποίο συγχρονίζουμε αγνοώντας κάποια δίσεκτα έτη μέσα στους αιώνες. Το 2020 είναι δίσεκτο έτος. Αυτό σημαίνει ότι η Γη υστερεί ήδη 23 ώρες και 12 λεπτά. Οπότε, γιορτάζοντας τον καινούργιο χρόνο μεθαύριο, να θυμάστε ότι στην πραγματικότητα το καινούργιο έτος θα μπει 23:00 περίπου, το βράδυ της 1ης Ιανουαρίου 2020.

Η σωστή μέτρηση του χρόνου είναι ένα δύσκολο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους επιστήμονες. Το θέμα της διάθεσης του χρόνου όμως μας προβληματίζει όλους. Εμείς σας ευχόμαστε να τον διαχειρίζεστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για εσάς και τους γύρω σας. Καλή χρονιά με υγεία σε όλους σας και ειρήνη στον κόσμο.

Πηγή:https://www.facebook.com/astroasea/? Σύλλογος Αστροφυσικής Ασέας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις