Τα νέα του Mathesis 2019

Αγαπητοί φοιτητές και φοιτήτριες του Mathesis, Μαζί με τις (εκ νέου!) ευχές μας για τον καινούργιο χρόνο θεωρούμε χαρά και υποχρέωσή μας να σας κοινοποιήσουμε μερικά στοιχεία από την μέχρι τώρα πορεία του Mathesis στην οποία πολλοί από σας ήταν συνοδοιπόροι ήδη από το ξεκίνημα.


 1. Η εικόνα σε αριθμούς

▪ Συνολικός αριθμός προσφερομένων μαθημάτων (Φεβρουάριος 2020) 36
▪ Συνολικός αριθμός εγγραφέντων φοιτητών 66.000 ▪ Επιτυχείς ολοκληρώσεις μαθημάτων 42.000
▪ Αριθμός φοιτητών που ολοκλήρωσαν επιτυχώς τουλάχιστον ένα μάθημα 12.500 ▪ Ποσοστό των εγγραφέντων φοιτητών που ολοκλήρωσαν επιτυχώς τουλάχιστον ένα μάθημα 19% –Αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ 4%
 ▪Επιτυχείς ολοκληρώσεις μαθημάτων ως ποσοστό του αριθμού των εγγραφέντων 64% –Αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ 9%
▪ Αριθμός βεβαιώσεων που χορηγήθηκαν δωρεάν σε εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ ανέργους 2.300
▪ Πόσo έχει κοστίσει το Mathesis άμεσα ή έμμεσα (π.χ. μισθοί προσωπικού) στο ελληνικό δημόσιο 0€
2. Και οι άνθρωποι πίσω από τους αριθμούς

Προσωπικό (Σ. Τραχανάς, Ν. Γκικόπουλος, Δ. Αγγελάκης, Κ. Λιγκοβανλή, Δ. Βουδούρης. Σύνολο: 5 άνθρωποι) Εθελοντές-Βοηθοί διδασκαλίας (Κ. Κομμά, Θ. Λαμπρόπουλος, Λ. Μελιγδής, Κ. Νικολάου, Α. Παπαδημητροπούλου, Α. Παπαδόπουλος, Κ. Πασίση, Σ. Ριζοπούλου, Ξ. Στρατάκης) Αντίθετα με ότι πιστεύουν πολλοί, ο αριθμός των ανθρώπων του Mathesis, δεν είναι μερικές δεκάδες, αλλά μόλις 4 μέχρι πρόσφατα και μόλις 5 τώρα. Και αν τα «βγάζουν πέρα» είναι γιατί θεωρούν την επιτυχία του Mathesis προσωπικό τους στοίχημα και παίρνουν πάνω τους την ευθύνη για το αποτέλεσμα.
Επίσης όμως γιατί σχηματίστηκε γύρω τους και ένας πυρήνας εθελοντών που πιστεύουν στις αξίες και τον δημόσιο σκοπό του Mathesis και δίνουν ένα μεγάλο μέρος του χρόνου τους για την πραγματοποίηση του. Το έχουμε ξαναπεί αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να το επαναλαμβάνουμε:
Η αποδοχή της εθελοντικής προσφοράς των άλλων προϋποθέτει –για να είναι ηθικά άμεμπτη– ακόμα υψηλότερα επίπεδα εθελοντισμού από την πλευρά του αποδέκτη. Λέμε λοιπόν κι εδώ ότι ένας από το προσωπικό του Mathesis είναι επίσης εθελοντής (πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης) ενώ και οι υπόλοιποι δεν κρατάνε ρολόι ούτε ημερολόγιο όταν –δηλαδή πολύ συχνά– οι ανάγκες του Mathesis το επιβάλουν.

 3. Οι δωρητές

Πέρα από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος –που παραμένει ο βασικός δωρητής του Mathesis– τη χρονιά που πέρασε είχαμε τη χαρά να δούμε να ανταποκρίνονται στις προτάσεις μας για πρόσθετη δωρητική στήριξη –με τη μορφή της “υιοθεσίας” ενός μαθήματος– και άλλα σημαντικά ιδρύματα ή φυσικά πρόσωπα. Στην πρώτη κατηγορία είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κληροδότημα της Παγκρητείου Ενώσεως Αμερικής και στη δεύτερη πρόσωπα όπως ο κ. Γιώργος Αγουρίδης, μέλος του ΔΣ του ΙΣΝ, ο κ. Χαράλαμπος Μητσούλης, μηχανικός τηλεπικοινωνιών και η κ. Αθηνά Φωτιάδου-Μητσούλη. Σε επίπεδα πολύ μικρότερα από την πλήρη υιοθεσία ενός μαθήματος είχαμε επίσης συνεισφορές φοιτητών και φίλων του Mathesis από τις οποίες θα θέλαμε να αναφερθούμε σε εκείνες των Πέτρου Δήτσα, Βασίλη Φωτάκη, και Στυλιανού Δεβετζόγλου.
 Πέρα από το οικονομικό μέρος –που βέβαια, είναι καίριας σημασίας για έναν πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενο οργανισμό όπως το Mathesis– οι «χειρονομίες» όλων των παραπάνω –των εθελοντών συμπεριλαμβανομένων– είναι για εμάς εξίσου πολύτιμες και ως πηγή ηθικής ενθάρρυνσης. Μας λένε ότι αυτό που κάνουμε έχει κάποια αξία, ώστε να είναι πρόθυμοι να προσφέρουν κάτι δικό τους γι’ αυτό: Τα χρήματα ή το χρόνο τους. Στο Mathesis πιστεύουμε ότι πιάνουν τόπο μόνο εκείνες οι “χειρονομίες” –δωρεές ή κάτι άλλο– που κινητοποιούν αυτή τη βαθειά ανθρώπινη ανάγκη να μην προδώσεις την εμπιστοσύνη που άλλοι άνθρωποι σου έδειξαν. 4. Ο καλός λόγος των άλλων
Τη χρονιά που πέρασε οι άνθρωποι του Mathesis ανταμειφθήκαμε και με ένα άλλο τρόπο. Ακούσαμε τον καλό λόγο των άλλων. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) επέλεξε το Mathesis ως έναν από τους 11 πρωτοπόρους οργανισμούς και επιχειρήσεις της χώρας που τιμήθηκαν τον Ιούνιο του 2019, στην απογευματινή εκδήλωση της ετήσιας γενικής του συνέλευσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 5 Τροφή για σκέψη

Αν και δεν θα θέλαμε να κλείσουμε με αυτό, ίσως όμως είναι χρήσιμο να μας προβληματίσει όλους το γεγονός ότι για έναν οργανισμό όπως ο παραπάνω, το ελληνικό κράτος δεν έστερξε ούτε καν να τον απαλλάξει από τον ΦΠΑ 24% πάνω στο σχεδόν συμβολικό ποσόν των 20€ που ζητείται στα περισσότερα μαθήματα από τους φοιτητές για την απόκτηση των βεβαιώσεων επιτυχούς παρακολούθησης. Και αντιπροσωπεύει αυτό το ποσόν τη δική τους μικρή συμβολή στη συνέχιση του έργου του.
Κι αυτό όταν τα μαθήματα του Mathesis, όπως και όλη η εξεταστική διαδικασία, προσφέρονται δωρεάν γεγονός που είναι πλέον μοναδικό όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλα τα διεθνή MOOCs. Και επίσης όταν το Mathesis προσφέρει με δικό του κόστος κι ένα σημαντικό κοινωνικό έργο όπως τη δωρεάν χορήγηση των βεβαιώσεων παρακολούθησης στους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ ανέργους, αλλά και τη δημιουργία και δωρεάν προσφορά μαθημάτων όπως αυτό για τα προσωπικά δεδομένα που ενημερώνουν τον έλληνα πολίτη για θεμελιώδη δικαιώματά του και τις νέες απειλές που εγείρονται γι’ αυτά.
 Θα πρέπει να γνωρίζουν λοιπόν οι φοιτητές του ότι το Mathesis ούτε κρατική ενίσχυση (άμεση ή έμμεση) ή άλλη διευκόλυνση δέχεται, ούτε στρατιά ανθρώπων εργάζεται για αυτό, ούτε και το δωρητικό χρήμα ρέει άφθονο αλλά απαιτεί διαρκή διεκδίκηση από την πλευρά μας. Είναι ένας οργανισμός που ζει χάρις στην αγάπη των ανθρώπων του για αυτόν και την υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών προς την οποία απευθύνεται το έργο του. Δηλαδή τη δική σας υποστήριξη. Καλή χρονιά σε όλους!

 Η ομάδα του Mathesis Στέφανος Τραχανάς Νίκος Γκικόπουλος Δημήτρης Αγγελάκης Κατερίνα Λιγκοβανλή Δημήτρης Βουδούρης

Είχα την μεγάλη χαρά και τιμή να συμμετέχω φέτος και εγώ στο μεγάλο πείραμα του Mathesis με το μάθημα Πειράματα φυσικής με απλά υλικά για παιδιά.
Στο μάθημα έχουν γραφτεί 4153 φοιτητές.
Η εμπειρία του Mathesis ήταν συγκλονιστική .
Ευχαριστώ θερμά τον Στέφανο Τραχανά για την εμπιστοσύνη.

       

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις