Ατεκμηρίωτοι ισχυρισμοί σχετικά με επίδραση του 5G στα μόρια οξυγόνου που απορροφά ο οργανισμός

του Σ. Αρχοντή

Οι συχνότητες της τεχνολογίας 5G επηρεάζουν αρνητικά την απορρόφηση οξυγόνου στον οργανισμό επηρεάζοντας και την εξέλιξη της COVID-19.
Συμπέρασμα:

Το 5G ανήκει στη κατηγορία των ραδιοκυμάτων τα οποία δεν έχουν επαρκή ενέργεια για να επηρεάσουν χημικούς δεσμούς. Καμία έγκριτη επιστημονική μελέτη μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει ότι το 5G ή κάποια από τις τεχνολογίες που προηγήθηκαν όπως το 4G έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν χημικούς δεσμούς ή πως έχουν αρνητική επίδραση στη ανθρώπινη υγεία στο πλαίσιο που χρησιμοποιούνται. Το 5G δεν μπορεί να επηρεάσει μόρια οξυγόνου ενώ δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη επιστημονική μελέτη που να έχει κάνει την οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ αυτής της τεχνολογίας και αναπνευστικών ή άλλων προβλημάτων υγείας.
Σε δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα βρίσκουμε τον ισχυρισμό πως η τεχνολογία 5G επηρεάζει τα μόρια οξυγόνου προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα στους ανθρώπους και πως με αυτό το τρόπο συμβάλει και στην επιδείνωση της νόσου COVID-19. Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν καμία επιστημονική βάση.

Παραδείγματα: dimokratianews.grygeia-sos.blogspot.commolwnlave.com

Τα υπό εξέταση δημοσιεύματα αναφέρουν τα εξής:

Δρ Μέτσης: «Η τεχνολογία δεν μεταδίδει τη νόσο, αλλά η ενέργεια της συχνότητας (60 GHz) απορροφάται από τον οργανισμό.

Την ώρα που η Ελλάδα ετοιμάζεται να δημοπρατήσει τις νέες συχνότητες 5G, προκειμένου να μη χάσει το «τρένο της ανάπτυξης και της προόδου», ασθενείς με κορονοϊό που βρίσκονται σε περιοχές όπου λειτουργεί η τεχνολογία 5ης γενιάς κάνουν λόγο για στερητικό σύνδρομο οξυγόνου. Όπως διευκρινίζει στη «δημοκρατία» ο μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος και μηχανικός περιβάλλοντος δρ Θεόδωρος Μέτσης, η τεχνολογία 5G δεν προωθεί ούτε μεταδίδει την ασθένεια, αλλά η ενέργεια της συχνότητάς της απορροφάται από το οξυγόνο.
«Η συχνότητα των 60 GHz έχει μήκος κύματος ίδιο με αυτό των μορίων του οξυγόνου, γεγονός που προκαλεί επίδραση. Τα μόρια του οξυγόνου στροβιλίζονται κάτω από τις συχνότητες των 60 GHz και φαίνεται να δημιουργούν πρόβλημα στην απορρόφηση του οξυγόνου από τους πνεύμονες ή μάλλον στην οξυγόνωση του αίματος» εξηγεί.
Η πρόταση “η συχνότητα των 60 GHz έχει μήκος κύματος ίδιο με αυτό των μορίων του οξυγόνου, γεγονός που προκαλεί επίδραση” είναι πλήρως εσφαλμένη.
Όταν μιλάμε για χημικούς δεσμούς, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πόση ενέργεια μεταφέρει ένας χημικός δεσμός έτσι ώστε να γνωρίζουμε πόση ενέργεια πρέπει να του δώσουμε για να διασπαστεί. Τα κύματα που παράγονται από τις κεραίες 5G λοιπόν, τα οποία είναι μια μορφή “μη-ιονίζουσας ακτινοβολίας”, δεν έχουν επαρκή ενέργεια για να σπάσουν τους δεσμούς μεταξύ ατόμων ή μορίων (να σημειωθεί εδώ πως οι δεσμοί μεταξύ δυο ατόμων όπως δυο ατόμων οξυγόνου αποτελούνται από ηλεκτρόνια). [πηγή]
Συγκεκριμένα, μιας και έγινε αναφορά στη συγκεκριμένη συχνότητα των 60GHZ είναι σκόπιμο να δούμε πόσο πολύ απέχει η ενέργεια που φέρουν αυτά τα κύματα από την ενέργεια που χρειάζεται για να επηρεαστούν τα ηλεκτρόνια ενός μορίου οξυγόνου.
Την ενέργεια μοριακών δεσμών την μετράμε στη μονάδα kJ/mol (κιλοτζάουλ ανά μολ) και ένα μόριο οξυγόνου αποτελείται από δυο άτομα οξυγόνου ενωμένα με ένα χημικό δεσμό ο οποίος φέρει ενέργεια ίση με περίπου 498kJ/mol. Τα κύματα συχνότητας 60GHZ αντιστοιχούν σε 0.023 kJ/mol ενέργειας, το οποίο σημαίνει ότι δεν έχουν σε καμία περίπτωση επαρκή ενέργεια για να επηρεάσουν τα ηλεκτρόνια του δεσμού.

Τα υπό εξέταση άρθρα συνεχίζουν:

Το πρόβλημα που παρατηρείται στους ασθενείς που εισάγονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σημειώνει ο δρ Μέτσης, παρουσιάζεται από τους πολλούς επιστήμονες ως έλλειψη οξυγόνου και όχι ως αναπνευστική αδυναμία των πνευμόνων. Πάντως, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι η πρώτη πόλη που εφάρμοσε την τεχνολογία 5G και με συχνότητες 60GHz ήταν η πόλη Ουχάν στην Κίνα, όπου οι νεκροί από τις επιπλοκές του Covid-19 ξεπέρασαν τους 40.000.
H Wuhan ήταν μια από τις πρώτες πόλεις στη Κίνα στις οποίες εφαρμόστηκε πιλοτικά η τεχνολογία του 5G αλλά δεν είναι επιβεβαιωμένο πως ήταν η πρώτη. Σε κάθε περίπτωση η Κίνα δεν ήταν η πρώτη χώρα στο κόσμο που ξεκίνησε δοκιμές με το 5G καθώς οι δοκιμές στη Κίνα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2019 ενώ από τον Μάρτιο του 2018 η εταιρία O2 είχε ξεκινήσει ήδη δοκιμές με το 5G στο Ηνωμένο Βασίλειο. [πηγή 1][πηγή 2]
Στα τέλη Οκτωβρίου 2019 ανακοινώθηκε η έναρξη εμπορικής χρήσης του 5G σε πολλές πόλεις της Κίνας, τις πιο πολυπληθείς: π.χ. Πεκίνο, Σαγκάη, Guangzhou, συμπεριλαμβανομένης και της Wuhan. Ωστόσο, η πρώτη εφαρμογή του 5G δεν συνέβη στην Κίνα αλλά στη Νότιο Κορέα, που έχει υιοθετήσει την τεχνολογία ήδη από τον Απρίλιο του 2019. Παρά το γεγονός πως η Νότια Κορέα χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη τεχνολογία, τα κρούσματα και οι νεκροί κυμάνθηκαν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με χώρες που δεν έχουν υιοθετήσει ακόμη το 5G.
«Η μελέτη του Ισπανού βιολόγου Bartomeu Payeras i Cifre για την έξαρση της πανδημίας στο κρατίδιο Σαν Μαρίνο, όπου εφαρμόσθηκε σχεδόν καθολικά η 5G από το 2018, αλλά και η επίδραση που έχει η συχνότητα 60 GHz στο οξυγόνο, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ιδιότητες των συχνοτήτων παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου και την επιδείνωση των συμπτωμάτων» αναφέρει ο Ελληνας επιστήμονας, διευκρινίζοντας για ακόμη μία φορά πως η τεχνολογία 5G δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τη μετάδοση το ιού.
Η “μελέτη” στην οποία γίνεται αναφορά είναι ένα αρχείο pdf με τίτλο “Estudio de la correlación entre casos de coronavirus y la presencia de redes 5G” (μελέτη της συσχέτισης μεταξύ των περιπτώσεων κορωνοϊού και της παρουσίας κεραιών 5G). [πηγή]



Πρόκειται για έγγραφο που εξέδωσε και διαμοιράστηκε ο Bartomeu Payeras i Cifre, δεν είναι επιστημονική μελέτη, δεν δημοσιεύτηκε σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό ούτε φυσικά πέρασε τη διαδικασία peer-review για να εξακριβωθεί η ποιότητα της μεθοδολογίας και των συμπερασμάτων ή πιθανά λάθη. Αυτού του είδους το έγγραφο δεν έχει απολύτως καμία βαρύτητα στο πλαίσιο συζήτησης το 5G και τους ισχυρισμούς περί επικινδυνότητας του στην ανθρώπινη υγεία. Ο Bartomeu Payeras i Cifre ισχυρίζεται επίσης (λανθασμένα) πως το Σαν Μαρίνο ήταν η πρώτα χώρα που εφάρμοσε το 5G, ωστόσο όπως προαναφέραμε, η Νότια Κορέα ήταν αυτή που πρώτη χρησιμοποίησε μαζικά τη συγκεκριμένη τεχνολογία.
Συμπέρασμα
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως οι ισχυρισμοί που βρίσκονται στα υπό εξέταση άρθρα δεν έχουν καμία επιστημονική βάση. Το 5G δεν μπορεί να επηρεάσει μόρια οξυγόνου ενώ δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη επιστημονική μελέτη που να έχει κάνει την οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ αυτής της τεχνολογίας και αναπνευστικών ή άλλων προβλημάτων υγείας.

Πηγή:https://www.ellinikahoaxes.gr/2020/05/04/5g-sucks-oxygen-covid19-missinformation/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις