Στον Πόλεμο νίκησε το Enigma, τώρα πέθανε από τον κορονοϊό

Μία γυναίκα με καθοριστική συμμετοχή στην ομάδα της βρετανικής αντικατασκοπείας που έμεινε στην Ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου επειδή έσπασε την κρυπτογράφηση των Γερμανών, το περιβόητο σύστημα Enigma, πέθανε στη Σκωτία πλήρης ημερών, νικημένη από την ίωση του κορονοϊού.
 Η Ανν Μίτσελ απεβίωσε στα 97 χρόνια της στο γηροκομείο στο οποίο ζούσε, στο Εδιμβούργο, άρρωστη από την Covid-19. Πτυχιούχος μαθηματικός από το Πανεπιστήμιο Οξφόρδης η Μίτσελ, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και σε απόλυτη μυστικότητα ακόμη και από τον σύζυγό της, υπηρέτησε τη χώρα της ως στέλεχος της ομάδας που κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει τα μηνύματα του γερμανικού στρατού και κατ΄αυτόν τον τρόπο να αποκτήσει τη δυνατότητα να ενημερώνει εγκαίρως τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις για τα γερμανικά επιχειρησιακά σχέδια.
 Η συμβολή των εν λόγω Βρετανών, στελεχών των μυστικών υπηρεσιών, στην τελική νίκη των Συμμάχων κρίνεται μεγάλη. Εν ζωή η Μίτσελ μάλλον δεν τιμήθηκε από το βρετανικό κράτος εγκαίρως και όπως της ταίριαζε, αν και ο ρόλος της ήταν καθοριστικός στην υπόθεση του Enigma, όπως προκύπτει από τις ιστορικές μελέτες αλλά και από τα ημερολόγιά της. 
Το 2009 και με μεγάλη καθυστέρηση τής απενεμήθη ένα μετάλλιο ως ένδειξη αναγνώρισης και τιμής. Πέρα από τα αποτελέσματα στο πεδίο των μαχών και των ναυμαχιών, η δράση της Μίτσελ στον πόλεμο συνετέλεσε ώστε να ξεπεραστούν από τους Βρετανούς παραδοσιακές προκαταλήψεις για τον ρόλο των γυναικών και, έτσι, να επέλθει η κοινωνική και επαγγελματική χειραφέτησή τους.
 Οι ιστορικοί ήδη την έχουν κατατάξει στην κατηγορία των μεγάλων κρυπτογράφων, ως άτομο με οξύνοια και διορατικότητα στο αντικείμενό του. Από τον γάμο της είχε αποκτήσει τέσσερα παιδιά και ήταν μία ευτυχισμένη σύζυγος και μητέρα. 

Πηγή: Protagon.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις