Εκλειψη παρασκιάς Σελήνης σήμερα το βράδυ


Την Παρασκευή 5 Ιουνίου θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μία έκλειψη παρασκιάς Σελήνης, ένα φαινόμενο κατά το οποίο η Σελήνη διατρέχει την παρασκιά της Γης, δηλαδή το εξωτερικό τμήμα της σκιάς του πλανήτη μας. Παράλληλα, θα υπάρξει πανσέληνος, η τελευταία της άνοιξης πριν το θερινό ηλιοστάσιο στις 20 Ιουνίου.
Κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης παρασκιάς, η Σελήνη σκοτεινιάζει ελαφρά αλλά όχι τελείως όπως στην κανονική έκλειψη. Το φαινόμενο -εφόσον ο καιρός το επιτρέψει- θα είναι ορατό από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης (και από την Ελλάδα), την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία.


Το φαινόμενο Θα ξεκινήσει στις 20:43, με την Σελήνη στον ορίζοντα καθώς ανατέλλει την ίδια ώρα. Θα φθάσει στο μέγιστο στις 22:25 (όταν πάνω από το 50% του φεγγαριού θα βρεθεί εντός της παρασκιάς της Γης) και θα τελειώσει λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, στις 00:06.
Αυτή είναι η δεύτερη φετινή έκλειψη, καθώς είχε προηγηθεί μία έκλειψη παρασκιάς Σελήνης στις 10 Ιανουαρίου. Θα ακολουθήσουν εντός του 2020 μία δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου στις 21 Ιουνίου, μία έκλειψη παρασκιάς Σελήνης στις 5 Ιουλίου, μία τέταρτη έκλειψη παρασκιάς Σελήνης στις 30 Νοεμβρίου και, τέλος, μία ολική ηλιακή έκλειψη στις 14 Δεκεμβρίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις