Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2020


To βραβείο Νομπέλ 2020 στην Φυσική απονέμεται το ήμισυ (1/2) στον Roger Penrose, (University of Oxford, UK)
“για την ανακάλυψη ότι ο σχηματισμός των μαύρων τρυπών είναι μια ισχυρή πρόβλεψη της γενικής θεωρίας της σχετικότητας”

και το άλλο μισό (1/4+1/4) στους Reinhard Genzel (Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics, Garching, Germany and University of California, Berkeley, USA) και Andrea Ghez (University of California, Los Angeles, USA), “για την ανακάλυψη ενός υπερμεγέθους συμπαγούς αντικειμένου στο κέντρο του γαλαξία μας».

(H Andrea Ghez είναι η 4η γυναίκα βραβεύεται με Νόμπελ Φυσικής, μετά την Marie Curie το 1903, την Maria Goeppert-Mayer το 1963 και τη Donna Theo Strickland το 2018).Το Νόμπελ Φυσικής 2020 μοιράζονται τρεις φυσικοί για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με ένα από τα πιο εξωτικά φαινόμενα στο σύμπαν, την μαύρη τρύπα.


 Ο Roger Penrose έδειξε ότι οι οι μαύρες τρύπες είναι άμεση συνέπεια της γενικής θεωρίας της σχετικότητας. Ο Reinhard Genzel και η Andrea Ghez ανακάλυψαν ότι ένα αόρατο και τεράστιας μάζας αντικείμενο που καθορίζει τις τροχιές των άστρων στο κέντρο του Γαλαξία μας (μια περιοχή που ονομάζεται Τοξότης Α*). Η μόνη γνωστή επί του παρόντος ερμηνεία είναι ότι πρόκειται για μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα.

Ο Roger Penrose ανακάλυψε έξυπνες μαθηματικές μεθόδους για να διερευνήσει την γενική θεωρία της σχετικότητας του Albert Einstein. Έδειξε ότι η θεωρία μεταξύ άλλων μας εξηγεί και τον σχηματισμό των μαύρων οπών, αυτά τα τέρατα στον χωροχρόνο που καταπίνουν οτιδήποτε εισέρχεται σε αυτά. Τίποτα, ούτε καν το φως, δεν μπορεί να διαφύγει. 

Ο Reinhard Genzel και η Andrea Ghez, ηγείται ο καθένας μια ομάδα αστρονόμων, η έρευνα των οποίων επικεντρώνεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε μια περιοχή στο κέντρο του Γαλαξία μας. Με όλο και αυξανόμενη ακρίβεια, χαρτογράφησαν τις τροχιές των πιο λαμπρών άστρων που βρίσκονται κοντά στο κέντρο του.


Και οι δύο ομάδες βρήκαν κάτι που είναι τόσο αόρατο όσο και τεράστιας μάζας, που αναγκάζει αυτά τα άστρα να περιφέρονται γύρω από το κέντρο του Γαλαξία 

Αυτό το αόρατο αντικείμενο έχει μάζα περίπου τέσσερα εκατομμύρια ηλιακές μάζες και περιορίζεται σε μια περιοχή που δεν είναι μεγαλύτερη από το ηλιακό μας σύστημα. Τι είναι αυτό που κάνει τα άστρα στην καρδιά του Γαλαξία μας να περιφέρονται με εκπληκτικά μεγάλες ταχύτητες; Σύμφωνα με την τρέχουσα θεωρία της βαρύτητας, υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος – μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα (…)



Μέχρι σήμερα έχουν απονεμηθεί 113 Νόμπελ Φυσικής, αρχής γενομένης από το 1901. Μόνο έξι χρονιές δεν έχει δοθεί βραβείο Φυσικής, κυρίως λόγω των δύο παγκόσμιων πολέμων τον προηγούμενο αιώνα. Από τα 113 Νόμπελ έως τώρα, τα 47 έχουν δοθεί σε έναν επιστήμονα, τα 32 έχουν μοιραστεί δύο Νομπελίστες, ενώ τα υπόλοιπα 34 έχουν δοθεί σε τρεις ταυτόχρονα.

Συνολικά, το Νόμπελ Φυσικής έχουν πάρει 212 επιστήμονες, εκ των οποίων ένας -ο Τζον Μπάρντιν- είναι ο μοναδικός που το έχει πάρει δύο φορές, το 1956 και το 1972. Ο νεότερος Νομπελίστας ήταν 25 ετών, ο Λόρενς Μπραγκ που το πήρε το 1915 μαζί με τον πατέρα του, ενώ ο γηραιότερος 96 ετών, ο ‘Αρθουρ ‘Ασκιν, το 2018.

Τρεις μόνο φορές έχει δοθεί το συγκεκριμένο Νόμπελ σε γυναίκα, το 1903 (στη Μαρί Κιουρί, που πήρε και το Νόμπελ Χημείας το 1911), το 1963 (Μαρία Γκέπερτ-Μάγιερ) και το 2018 (Ντόνα Στρίκλαντ). Μία φορά το Νόμπελ Φυσικής πήρε παντρεμένο ζευγάρι, η Μαρί και ο Πιέρ Κιουρί το 1903.

Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των εννέα εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών.


διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ: https://www.nobelprize.org/prizes/physics/2020/press-release/

Καθημερινή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις