Βίντεο: πως δημιουργούνται τα σταγονίδια που διαδίδουν τον κορωνοϊό με την ομιλία


Υψηλής ευκρίνειας βίντεο μας δείχνουν πως παράγονται σταγονίδια σάλιου κατά τη διάρκεια της ομιλίας και πως η επάλειψη των χειλιών με «βούτυρο κακάο» μειώνει σημαντικά την εκτόξευση των σταγονιδίων.



Ένας τρόπος με τον οποίο εξαπλώνονται οι ιοί είναι μέσω των σταγονιδίων που εκτοξεύονται κατά τη διάρκεια της ομιλίας. Όμως, ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο δημιουργούνται τα σταγονίδια δεν ήταν πλήρως γνωστός. Γιαυτό ο Manouk Abkarian του Πανεπιστημίου Μονπελιέ και ο Howard Stone από το Πρίνστον κατέγραψαν σε βίντεο την εκτόξευση των σταγονιδίων από το στόμα ενός εθελοντή που μιλούσε.. Έτσι επιβεβαίωσαν ότι τα σύμφωνα, όπως τα «p» και «t», κατά την διάρκεια της ομιλίας δημιουργούν πιο «αποτελεσματικά» σταγονίδια. Διαπίστωσαν επίσης ότι η επάλειψη των χειλιών με «βούτυρο κακάο» επηρεάζει τον σχηματισμό τους και μειώνει δραματικά τον αριθμό των σταγονιδίων που εκπέμπονται.

Ορισμένα σύμφωνα, όπως τα «p» και «b», παράγουν περισσότερα σταγονίδια από άλλα.

Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε πως η προφορά του ήχου «Pa» προκαλεί τον σχηματισμό σάλιου μεταξύ των χειλιών, σε μορφή κατακόρυφων νημάτων που στη συνέχεια τεντώνονται και τελικά σπάνε από τη ροή του αέρα. Η επιφανειακή τάση αναγκάζει κάθε ιπτάμενο νήμα να σπάσει σε μια σειρά σταγονιδίων (δεν φαίνονται σ’ αυτό το βίντεο):

Η επόμενη λήψη δείχνει τα σταγονίδια που σχηματίζονται στην προφορά του ήχου «Pa»:

Ο Abkarian και ο Stone διαπίστωσαν ότι οι ήχοι «p», «b», «t» και «d» παράγουν τα περισσότερα σταγονίδια. Αντίθετα, ο ήχος «m», όπως «mama», παράγει πολύ λίγα σταγονίδια, όπως δείχνει το επόμενο βίντεο:




Η ανάλυσή των Abkarian και Stone έδειξε ότι η επάλειψη των χειλιών με σκευάσματα για ξηρά και αφυδατωμένα χείλη εμποδίζει το σχηματισμό νημάτων σιέλου στα χείλη και μειώνει κατά τέσσερις φορές τον αριθμό των σταγονιδίων που εκτοξεύονται.

διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ: https://physics.aps.org/articles/v13/157

Πηγή:https://physicsgg.me/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις