Tο μικρότερο 3D σκάφος: Μπορεί να επιπλέει στο εσωτερικό ανθρώπινης τρίχας!


Ο χαρακτηρισμός «λιλιπούτειος» είναι… γιγάντιος για να χαρακτηρίσει αυτό το πλοιάριο. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν στην Ολλανδία εκτύπωσαν το μικρότερο τρισδιάστατο σκάφος στον κόσμο: ένα αντίγραφο 30 μικρομέτρων το μοντέλο 3DBenchy, γνωστού αντικειμένου δοκιμής εκτυπωτή 3D. Αυτό το σκάφος είναι τόσο μικρό, που θα μπορούσε να επιπλέει στο εσωτερικό μιας ανθρώπινης τρίχας! Tο μήκος του από την πλώρη έως την πρύμνη ισούται περίπου με το ένα τρίτο του πάχους μιας τρίχας.

Το τρισδιάστατο τυπωμένο μικροσκάφος αποτελεί μέρος της εξερεύνησης των «μικρο-κολυμβητών», μικροσκοπικών οργανισμών ή αντικειμένων που μπορούν να κινηθούν μέσω υγρών. Φυσικά παραδείγματα μικρο-κολυμβητών είναι τα βακτήρια και τα σπερματοζωάρια. Το μικροσκοπικό σκάφος Benchy ωθείται χρησιμοποιώντας λευκόχρυσο που αντιδρά με υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Το πιο δύσκολο σημείο στην εκτύπωση ήταν οι λεπτομέρειες στο πιλοτήριο του μικρού σκάφους. Σύμφωνα με την η ερευνήτρια Ντανιέλα Κραφτ «Ένα λέιζερ εστιάζεται μέσα σε ένα σταγονίδιο κατάλληλου υλικού που σκληραίνει τοπικά στο σημείο εστίασης. Μετακινώντας το λέιζερ μέσω του σταγονιδίου με ελεγχόμενο τρόπο, μπορούμε να δώσουμε το σχήμα που θέλουμε».
… το μικρότερο 3D διαστημικό σκάφος

Και φυσικά δεν εκτύπωσαν μόνο ένα μικροσκοπικό πλοιάριο, αλλά και μια σειρά αντικειμένων, μεταξύ των οποίων και ένα διαστημικό σκάφος μήκους 15 μικρομέτρων (!), όπως βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα:




Διάφορα μικροσκοπικά τρισδιάστατα αντικείμενα. Στην εικόνα β βλέπουμε το μικρότερο διαστημικό σκάφος στον κόσμο. [Υπενθυμίζεται ότι 1 μικρόμετρο (μm) ισούται μ ένα εκατομμυριοστό του μέτρου]

Η έρευνα δημοσιεύεται περιοδικό Soft Matter με τίτλο «Catalytically propelled 3D printed colloidal microswimmers.


Πηγή: https://www.skai.gr/news/technology/to-mikrotero-3d-skafos-mporei-na-epipleei-sto-esoteriko-anthropinis-trixas – 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις