Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Το Έβερεστ ψήλωσε κατά σχεδόν ένα μέτρο. Κίνα και Νεπάλ συμφώνησαν στις μετρήσεις.


Το ψηλότερο βουνό του κόσμου ψήλωσε κατά σχεδόν ένα μέτρο. Το όρος Έβερεστ έχει πλέον ύψος 8.848,86 μέτρων, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση της Κίνας και του Νεπάλ. Το νέο επίσημο ύψος του είναι 8.848,86 μέτρα, 86 εκατοστά πιο ψηλό από την προηγούμενη μέτρηση του Νεπάλ και περίπου τέσσερα μέτρα υψηλότερο από την πιο πρόσφατη μέτρηση του Πεκίνου. Είχε μετρηθεί για πρώτη φορά από μια βρετανική ομάδα το 1856, η οποία το είχε προσδιορίσει στα 8.842 μέτρα. Το 1954, η Ινδία το υπολόγισε στα 8.848 μέτρα. Η τελευταία φορά που η Κίνα μέτρησε τη κορυφή των Ιμαλαΐων ήταν το 2005 και περιλάμβανε μόνο το ύψος του βουνού. Μέχρι σήμερα, το Νεπάλ συνυπολόγιζε το ύψος του χιονιού στην απόκρημνη κορυφή, στην οποία χωράνε να σταθούν μόλις έξι ορειβάτες, ενώ η Κίνα, υπολόγιζε το ύψος μέχρι την κορυφή των βράχων. Τα τελευταία δύο χρόνια ωστόσο, η Κίνα και το Νεπάλ συνεργάστηκαν για να μετρήσουν το νέο ύψος του. 
Ορισμένοι γεωλόγοι εκτιμούν ότι ένας μεγάλος σεισμός το 2015 ενδέχεται να επηρέασε το ύψος του Έβερεστ. Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σκότωσε σχεδόν 9.000 ανθρώπους στο Νεπάλ, ενώ τουλάχιστον 18 ορειβάτες σκοτώθηκαν. Κάποιοι, μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο σεισμός αυτός ίσως προκάλεσε συρρίκνωση του χιονιού του Έβερεστ. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κάποιες άλλες κορυφές των Ιμαλαΐων όπως το Langtang Himal, στα βόρεια του Κατμαντού και κοντά στο επίκεντρο, είχαν μειωθεί σε ύψος κατά περίπου ένα μέτρο μετά τον σεισμό. 
Άλλοι υποστηρίζουν ότι το Όρος Έβερεστ, όπως και άλλες κορυφές των Ιμαλαΐων, μπορεί στην πραγματικότητα να έχει ψηλώσει με την πάροδο του χρόνου, εξαιτίας της μετατόπισης των τεκτονικών πλακών. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι οι μεγάλοι σεισμοί μπορούν να οδηγήσουν στην αναστροφή αυτής της διαδικασίας. Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Κίνας, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν από κοινού το περιβάλλον γύρω από το Έβερεστ και να συνεργαστούν στην επιστημονική έρευνα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Xinhua». 

Πληροφορίες: BBC, Vice Πηγή αρχικής φωτογραφίας: ΑΠΕ ΜΠΕ...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/to-everest-psilose-kata-schedon-ena-metro/?fbclid=IwAR1wOIxv_b9dOcuWm1lgWKlydO0LCaERcRcY9evWqJ0dvLID4paw0V-fYP4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...