Εκπαίδευση Mαθητών Λυκείου στο CERN



24 Έλληνες μαθητές που φοιτούν στις τάξεις Α΄ και Β΄ Γενικού Λυκείου (δημόσιου ή ιδιωτικού) θα εκπαιδευτούν στις εγκαταστάσεις του CERN στη Γενεύη από 12 Σεπτεμβρίου 2021 έως 25 Σεπτεμβρίου 2021. Πρόκειται για το πρόγραμμα HSSIP (= High School Students Internship Programme), το οποίο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το CERN. Τους μαθητές θα συνοδεύουν δύο Έλληνες εκπαιδευτικοί. Περισσότερες πληροφορίες στο: 
http://etsito.mysch.gr/?q=node/95 

Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω εκπαίδευση αφορά 24 μαθητές/τριες Α΄ και Β΄ Γενικού Λυκείου όλης της χώρας, οι οποίοι/ες θα έχουν κλείσει τα 16 χρόνια μέχρι τις 29 Αυγούστου 2021 και μεγαλύτεροι/ες, θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ερευνών CERN, στη Γενεύη της Ελβετίας, τον Σεπτέμβριο 2021 και θα έχει διάρκεια δύο εβδομάδων (από 12 Σεπτεμβρίου 2021 έως 25 Σεπτεμβρίου 2021). 
Οι μαθητές/τριες θα επιλεγούν μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες και θα συνοδεύονται από δύο συνοδούς καθηγητές/τριες οι οποίοι/ες επίσης θα επιλεγούν με συγκεκριμένα κριτήρια.

α. Η συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών στο εν λόγω πρόγραμμα να είναι προαιρετική και να πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων και Διδασκουσών. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η μη παρακώλυση του σχολικού προγράμματος και η ασφάλεια των μαθητών και μαθητριών. 
β. Η συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα να γίνεται με την ενυπόγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους. 
γ. Οι διαδικασίες προετοιμασίας των μαθητών για τη συμμετοχή τους στο CERN να γίνονται εκτός του διδακτικού ωραρίου. 
δ. Η οργάνωση της προετοιμασίας και της μετάβασης των μαθητών/τριών στο CERN να γίνει με ευθύνη της Ελληνικής Οργανωτικής Επιτροπής του CERN. 
ε. Να τηρείται το θεσμικό πλαίσιο περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων μαθητών/μαθητριών, εκπαιδευτικών και γονέων/κηδεμόνων, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, και να μην επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η βιντεοσκόπηση και η μαγνητοφώνηση μαθητών και μαθητριών. 
στ. Να μην προκύπτει από τις παραπάνω δράσεις με οποιονδήποτε τρόπο άμεση διαφήμιση εταιριών/προϊόντων/φορέων/υπηρεσιών.

Ημερομηνίες υλοποίησης προγράμματος για την Ελλάδα: 12 Σεπτεμβρίου 2021 έως 25 Σεπτεμβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις του CERN στη Γενεύη.
 Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το CERN. Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει:
 α) Τα έξοδα μετακίνησης των συμμετεχόντων μαζί με τους συνοδούς καθηγητές και μέχρι τα 500 CHF/άτομο. 
β) Την διαμονή στον ξενώνα του CERN.
 γ) Κάρτες γευμάτων για τα εστιατόρια του CERN και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.
 δ) Εισητήριο διάρκειας 2 εβδομάδων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην περιοχή της Γενεύης (Ζώνη 10). Οι 24 μαθητές/-τριες θα συνοδεύονται από δύο Έλληνες καθηγητές/-τριες-συνοδούς. Προϋποθέσεις συμμετοχής:  Μαθητές/-τριες Α΄ ήΒ΄ τάξης Γενικού Λυκείου, οι οποίοι έχουν κλείσει τα 16 χρόνια μέχρι τις 29 Αυγούστου 2021 και μεγαλύτεροι  Δεν προέρχονται από τις τάξεις των τελειόφοιτων, δηλ. από την Γ΄ Λυκείου, κατά την διάρκεια υποβολής της αίτησης  Βαθμολογίες πάνω από 18 στην Φυσική, Μαθηματικά και Χημεία, την σχολική χρονιά 2019- 2020 και το Α΄τετράμηνο του 2021, καθώς και μέσο όρο βαθμολογίας πάνω από 18.5  Πιστοποιημένη γνώση Αγγλικών επιπέδου Lower  Ελληνική υπηκοότητα, μόνιμη κατοικία τους στην Ελλάδα (τουλάχιστον τα τρία τελευταία έτη) και φοίτηση σε Γυμνάσιο-Λύκειο της χώρας τα τελευταία τρία χρόνια  Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης (μόνο για όσους επιλεγούν)  Δήλωση συγκατάθεσης των γονέων (μόνο για όσους επιλεγούν)  Συστατική επιστολή από το σχολείο τους (μπορεί να υποβληθεί και στα ελληνικά)  Σύντομο σημείωμα στα Αγγλικά, μέχρι 200 λέξεις, όπου οι υποψήφιοι θα καταθέτουν γιατί επιθυμούν τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα HSSIP Ένα βίντεο 1-2 λεπτών, στα Αγγλικά, που ο κάθε μαθητής/-τρια θα παρουσιάζει τον εαυτό του και τους λόγους που θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Διαδικασία επιλογής: Θα ληφθεί μέριμνα να αντιπροσωπεύονται όσο το δυνατόν περισσότερες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (γεωγραφική διασπορά), θα τηρηθεί η αναλογία μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων και η ποσόστωση στον αριθμό των γυναικών (50%, σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος). Όσοι επιλεγούν, υποχρεούνται να παρακολουθήσουν όλο το σεμινάριο (δεν επιτρέπονται αφίξεις μετά την έναρξη, αναχωρήσεις πριν την λήξη ή επιλογή διδακτικών ενοτήτων κατά την διάρκεια του σεμιναρίου). Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει από επιτροπή, αποτελούμενη από τους: Εμμανουήλ Τσεσμελή, Υπεύθυνο του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του CERN, Ευάγγελο Γαζή, Καθηγητή ΣΕΜΦΕ, ΕΜΠ, Σταυρούλα Κώτση, Υπεύθυνη του High-School Students Internship Programme και την Ευγενία Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη, φυσικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις