Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

1ο Σχολείο Αστροφυσικής ΚρήτηςΤο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φυσικών Κρήτης, διοργανώνει το 1ο Διαδικτυακό Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης το οποίο θα λάβει χώρα από το Μάρτιο έως το Μάιο 2021.

Το σχολείο απευθύνεται σε επιλεγμένους μαθητές οι οποίοι φοιτούν στην Α’ ή στη Β’ Λυκείου σε όλη την Κρήτη και ενδιαφέρονται να αποκτήσουν δωρεάν περισσότερες γνώσεις σε βασικά θέματα αστροφυσικής καθώς και τις αρχές της φυσικής οι οποίες καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Σύμπαν.Μέσα από μια σειρά 8 διαλέξεων οι οποίες θα γίνουν διαδικτυακά, μέλη του Ινστιτούτου Αστροφυσικής θα καλύψουν συνοπτικά τη βασική θεματολογία της σύγχρονης αστροφυσικής, βασιζόμενοι στις γνώσεις φυσικής λυκείου που έχουν ήδη οι μαθητές. Το σχολείο αυτό δεν αποσκοπεί απλά στο να καλύψει μέρος από το κενό που έχει δημιουργηθεί στην εκπαίδευση της νέας γενιάς από τη διακοπή της διδασκαλίας του μαθήματος αστρονομίας στο λύκειο. Στόχος του είναι να προσφέρει ένα κίνητρο στους μαθητές να ανακαλύψουν τη χαρά της κατανόησης του κόσμου που μας περιβάλλει, να εκτιμήσουν τον καθοριστικό ρόλο που έχει η τεχνολογία στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων, αλλά και να εφαρμόσουν τη μεθοδολογία επίλυσης των αστρονομικών ερωτημάτων σε άλλους κλάδους της φυσικής και της ίδιας της ζωής.

Πρόγραμμα Διαλέξεων
Σάββατο 13 Μαρτίου 2021 – Το φως ως εργαλείο για την κατανόηση του Σύμπαντος
Σάββατο 20 Μαρτίου 2021 – Γιατί τα αστέρια λάμπουν
Σάββατο 27 Μαρτίου 2021 – Ο Ήλιος: το αστέρι της ημέρας και ο διαστημικός καιρός
Σάββατο 3 Απριλίου 2021 – Μεσοαστρική ύλη και η γέννηση νέων άστρων
Σάββατο 10 Απριλίου 2021 – Εξέλιξη των άστρων: Κόκκινοι Γίγαντες και Λευκοί Νάνοι
Σάββατο 17 Απριλίου 2021 – Γαλαξίες και μεγάλες δομές στο Σύμπαν
Σάββατο 24 Απριλίου 2021 – Το βίαιο Σύμπαν: μελανές οπές, εκρήξεις, κοσμικές ακτίνες
Σάββατο 8 Μαΐου 2021 – Κοσμολογία και εξέλιξη του Σύμπαντος

Οι μαθητές που θα παρακολουθήσουν όλες τις διαλέξεις θα λάβουν επίσημη βεβαίωση συμμετοχής.

Επιπλέον, όσοι μαθητές το επιθυμούν, μπορούν να συμμετάσχουν σε γραπτή διαδικτυακή εξέταση στις 22 Μαΐου 2021 πάνω στην ύλη η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια των διαλέξεων.

Οι πέντε πρώτοι στις εξετάσεις θα λάβουν τιμητικό δίπλωμα και βιβλία αστροφυσικής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης. Επιπλέον, οι τρεις πρώτοι θα έχουν την ευκαιρία να μείνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για δύο βραδιές στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα στον Ψηλορείτη και να συμμετάσχουν σε παρατηρήσεις μαζί με τους αστρονόμους του Ινστιτούτου Αστροφυσικής.

Η προθεσμία δηλώσεων συμμετοχής είναι η Δευτέρα 1η Μαρτίου 2021.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία αιτήσεων και επιλογής των μαθητών είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα https://www.ia.forth.gr/el/astroschooΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...