Ο Τομέας 51


«Ο Τομέας 51 και η εξωγήινη ζωή υπάρχουν και τα δύο», λέει ο επικεφαλής της NASA
«… απλώς, δεν βρίσκονται και τα δύο στο ίδιο μέρος».

Καλώς ήλθατε στη διασημότερη άκρως μυστική στρατιωτική βάση του κόσμου. Ο Τομέας 51 (ή Περιοχή 51) – ένα κυβερνητικό χρονοντούλαπο για τα πιο απόρρητα μυστικά μας, είναι περισσότερο ιδέα παρά φυσική τοποθεσία. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει γίνει, μαζί με το Ρόσγουελ, συνώνυμο με κάθε τι εξωγήινο.
Έχοντας πλέον εδραιωθεί στη λαϊκή κουλτούρα, χρησιμοποιήθηκε ως σκηνικό ταινιών επιστημονικής φαντασίας όπως το «Ημέρα Ανεξαρτησίας», αλλά και αναρίθμητων τηλεοπτικών εκπομπών.
Αποτελεί, άλλωστε, τον επίσημο χώρο όπου βρίσκεται αποθηκευμένη … η Κιβωτός της Διαθήκης (Δείτε το απογοητευτικό «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και το βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου»). Επί δεκαετίες ο στρατός των ΗΠΑ δεν αναγνώριζε καν την ύπαρξη του Τομέα 51, σήμερα όμως, χάρη στο Google Earth, μπορεί όποιος θέλει να τον απολαύσει αφ’ υψηλού. Τοποθετημένος στρατηγικά στο Γκρουμ Λέικ, τη λεκάνη μιας αποξηραμένης λίμνης, στη μέση μιας αχανούς απαγορευμένης έκτασης που έχει δεσμεύσει ο στρατός στην έρημο της Νεβάδα, κρύβεται από αδιάκριτα βλέμματα πίσω από μια σειρά λόφων στην κοιλάδα με το χαριτωμένο όνομα Τικαμπού.
Παρά τον σημερινό ξεπεσμό του σε επίπεδο παραμυθιού, παραμένει μια επτασφράγιστη εγκατάσταση. Αν και είχε δημιουργηθεί ως απομακρυσμένη βάση τις Πολεμικής Αεροπορίας, αποκλειστικά για τις δοκιμές μιας ψυχροπολεμικής γενιάς μυστικών «μαύρων» αεροπλάνων τεχνολογίας στελθ, όπως SR-71, U2 και F117, οι γύρω περιοχές απέκτησαν μια δεύτερη ζωή τη δεκαετία του 1980 ως δημοφιλείς τοποθεσίες για την παρατήρηση ιπτάμενων δίσκων – δεν νομίζω πως χρειάζεται να εξηγήσω τους λόγους.
Εκεί έξω, σε έναν από τους πιο μοναχικούς δρόμους της Αμερικής, τον «Εξωγήινο Αυτοκινητόδρομο 375», ιστορίες, εμφανίσεις και συνωμοσίες αναπαράγονται, διαδίδονται και συζητώνται εκτός κάθε ελέγχου.

Ο Τομέας 51 μπήκε στον χάρτη στις αρχές της δεκαετίας του 1990 χάρη σε μια ενδιαφέρουσα διανομή χαρακτήρων, όπως ο Μπομπ Λαζάρ (Bob Lazar), ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό ρεπόρτερ του Λας Βέγκας Τζορτζ Ναπ το 1989 με το ψευδώνυμο «Ντένις» και αργότερα με την πραγματική του ταυτότητα (*).
O Lazar ισχυρίστηκε πως είχε εργαστεί για λίγους μήνες ως μόνιμος «υψηλόβαθμος φυσικός» στο «S-4», ένα ακόμα πιο μυστικό παράρτημα του Τομέα 51 στο Γκρούμ Λέικ (εξοπλισμένο μέχρι και με καμουφλαρισμένες θύρες στεγάστρων χτισμένων μέσα στο λόφο, σε στυλ ταινίας Τζέιμς Μποντ) στην κοντινή αποξηραμένη λίμνη Παπούζ.
Με άδεια πρόσβασης σε επίπεδο «Majestic 12» (υποτιθέμενη μυστική ομάδα – φέρεται ότι συστάθηκε επί προεδρίας Τρούμαν για την περισυλλογή εξωγήινων σκαφών), πάνω από τη βαθμίδα του απόρρητου, εργάστηκε σε πρόγραμμα αντιγραφής της τεχνολογίας των ιπτάμενων δίσκων, προκειμένου να μάθουμε πώς λειτουργούν, με συγκεκριμένη εξειδίκευση στα συστήματα προώθησης που χρησιμοποιούν το «στοιχείο 115» σε κάποιου είδους κινητήρα αντιύλης.
Ο Λαζάρ περιέγραψε τους εννέα δίσκους που είδε «σαν σκάφη που έμοιαζαν φτιαγμένα από ματ αλουμίνιο χωρίς ραφές ή σημάδια συγκόλλησης, λες και είχαν βγει από καλούπι». Έγινε επίσης αυτόπτης μάρτυρας της δοκιμής ενός τέτοιου δίσκου πάνω από τη λίμνη. Αν και δεν είδε ποτέ ζωντανούς εξωγήινους, ο Λαζάρ έχουν διαγραφεί. Δεν έχει βρεθεί η παραμικρή επίσημη καταχώριση για τα έγκριτα διπλώματα που υποστήριζε πως κατείχε. Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος «όλα αυτά, σε συνδυασμό με διάφορες απειλές κατά της σωματικής μου ακεραιότητας, αποτελούν ξεκάθαρη ένδειξη ότι η αρχές προσπαθούν να σβήσουν την ταυτότητά μου».

Μια από τις πέντε διαβόητες ιστορίες με UFO, oι οποίες έφεραν τον «ιπτάμενο δίσκο» από τις παρυφές της υποκουλτούρας στο καθιερωμένο σύγχρονο φολκλόρ.
Απόσπασμα από το βιβλίο: «Εξωγήινοι, η επιστήμη ρωτά: υπάρχει κάποιος εκεί έξω;» , Jim Al-Khalili, Μετάφραση: Βaγγέλης Πρατικάκης, εκδόσεις Τραυλός

(*) Κυκλοφορεί ένα ντοκιμαντέρ του 2018 με τίτλο «Bob Lazar: Area 51 & Flying Saucers». Αν το δείτε απλά θα σπαταλήσετε άδικα 97 πολύτιμα λεπτά από τη ζωής σας.και συμπληρωνω το σχόλιο του καθηγητή ΑΠΘ Χ. Βάρβογλη τον οποιο και ευχαριστω θερμά


Η «Περιοχή-51» στη Νεβάδα θεωρείται από πολλούς ως κέντρο επικοινωνίας των ανθρώπων με εξωγήινους. Η απόφαση του προέδρου Μπους να την εξαιρέσει από τον έλεγχο των αμερικανικών υπηρεσιών προστασίας του περιβάλλοντος αναθέρμανε το ενδιαφέρον του κόσμου. Τι επιτέλους συμβαίνει εκεί, που να επιβάλλει τέτοιο πέπλο μυστικότητας; Η κοινή λογική λέει πως στην έρημο της Νεβάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν τα όπλα που θα τους εξασφαλίσουν την απόλυτη κυριαρχία στον 21ο αιώνα.
Σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από το Λας Βέγκας, κοντά στην αποξηραμένη λίμνη Γκρουμ Λέικ, βρίσκεται η βάση Νέλις της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας. Είναι ίσως η πιο απόρρητη στρατιωτική εγκατάσταση στην Αμερική, αφού ακόμη και αυτή καθεαυτή η ύπαρξή της ανακοινώθηκε επίσημα μόλις το 1994! Η βάση καταλαμβάνει έκταση 390 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι γνωστή στο κοινό με το όνομα «περιοχή 51», επειδή βρίσκεται στο τετράγωνο 51 του χάρτη της περιοχής πυρηνικών δοκιμών της Νεβάδα. Όλα τα σημεία από τα οποία θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει τη βάση έχουν απαλλοτριωθεί από την αεροπορία και αυτοκίνητα ασφαλείας με στρατιωτικές αλλά και συμβατικές πινακίδες περιπολούν ακόμη και εκτός των ορίων της βάσης, ελέγχοντας μια έκταση λίγο μικρότερη από την Πελοπόννησο! Αυτή η μυστικότητα, μαζί με ένα περίεργο αεροπορικό ατύχημα που συνέβη εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 1950, προκάλεσαν τις πιο απίθανες φήμες, όπως για παράδειγμα ότι το ατύχημα οφειλόταν στην πτώση ενός ιπτάμενου δίσκου, ότι οι σκοτωμένοι εξωγήινοι νεκροτομήθηκαν και ότι όσοι επέζησαν ζούν εκεί, υπό αυστηρή φρούρηση.
Σήμερα πια γνωρίζουμε ότι η βάση Νέλλις ιδρύθηκε για την ανάπτυξη του κατασκοπευτικού αεροπλάνου U-2, επειδή η αποξηραμένη λίμνη αποτελεί ιδανικό χώρο για αεροδρόμιο. Στη συνέχεια φαίνεται ότι ακολούθησε εκεί η ανάπτυξη των πιο προηγμένων, για την εποχή τους, αεροπλάνων των Η.Π.Α., όπως το κατασκοπευτικό SR-71 και τα «αόρατα» (στελθ) βομβαρδιστικά F117 και B-2. Τα τελευταία χρόνια ο διάδρομος του αεροδρομίου έχει επεκταθεί σε μήκος τεσσάρων χιλιομέτρων, ενώ όλο και περισσότεροι κάτοικοι της γύρω περιοχής μιλούν για «μυστηριώδη φώτα» που εμφανίζονται το βράδυ στον ουρανό πάνω από τη βάση καθώς και για «περίεργα» ιπτάμενα αντικείμενα φακοειδούς σχήματος. Επιπλέον το 1989 ένας αμερικανός φυσικός, ο Μπομπ Λάζαρ, κατέθεσε ότι είχε εργασθεί σε μια βάση νότια της Περιοχής-51, στην οποία υπήρχε ένα «εξωγήινο διαστημόπλοιο». Έτσι δεν θα πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες ότι εκεί αναπτύσσεται η νέα γενιά μαχητικών αεροπλάνων που θα αποτελέσει τον εξοπλισμό της πολεμικής αεροπορίας των Η.Π.Α. στα μέσα του 21ου αιώνα
Ο πέπλος της μυστικότητας της Περιοχής-51 άρχισε να σχίζεται πριν από λίγα χρόνια, όταν υπομονετικοί ερευνητές διαπίστωσαν, διαβάζοντας προσεκτικά τον προϋπολογισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των Η.Π.Α., ότι στη βάση εργάζονται υπάλληλοι των Υπουργείων Ενέργειας, Άμυνας και Περιβάλλοντος αλλά και 2 υπάλληλοι της Αμερικανικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας! Παράλληλα δύο εμπορικοί δορυφόροι τηλεπισκόπησης, ένας ρωσικός και ένας αμερικανικός, παρουσίασαν λεπτομερείς φωτογραφίες της βάσης. Στις φωτογραφίες αυτές εμφανίζονται τεράστια υπόστεγα και μία αποθήκη όπλων και πυρομαχικών.
Όσοι υποστηρίζουν τη θεωρία της συντριβής του ιπτάμενου δίσκου, πιστεύουν ότι οι εξωγήινοι βρίσκονται φυλακισμένοι σε ένα κτίριο που ονομάζεται «Υπόστεγο-18».
Η υπόθεση της Περιοχής-51 ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα όταν υπάλληλοι της βάσης κατήγγειλαν ότι η διοίκηση δεν τηρεί τους κανονισμούς διάθεσης στερεών αποβλήτων, με αποτέλεσμα να εκτίθεται σε κίνδυνο η υγεία των εργαζομένων. Η απάντηση της Αμερικανικής κυβέρνησης ήταν αυτή που ήδη αναφέραμε. Ο πρόεδρος Μους απαγόρευσε τη δικαστική διερεύνηση αυτής της καταγγελίας, με το αιτιολογικό ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα, και έτσι φούντωσε και πάλι η παραφιλολογία των «Ούφο». Όμως μια ψύχραιμη θεώρηση όλης της υπόθεσης γύρω από την Περιοχή-51, με βάση τον ορθολογισμό της επιστήμης και όχι το μυστικισμό μιας άλλης εποχής, οδηγεί σε ένα πολύ παρήγορο συμπέρασμα. Κανένα μυστικό δεν μπορεί να παραμείνει μυστικό τη σημερινή εποχή της απόλυτης πληροφόρησης, αν το γνωρίζουν πάνω από δύο άτομα ή αν μπορεί να φωτογραφηθεί από τεχνητό δορυφόρο. Αυτό θα πρέπει να μας κάνει να νιώθουμε περισσότερο ασφαλείς από όσο την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Απο το Βημα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις