Οι πρώτες εικόνες του Perseverance από τον Άρη


Το Perseverance προσεδαφίστηκε με επιτυχία στον Άρη και έστειλε τις πρώτες του εικόνες στη Γη. Μπορεί να μην φαίνονται εντυπωσιακές, σηματοδοτούν όμως μια νέα εποχή στην εξερεύνηση του Άρη:



ΠΑΣΑΝΤΙΝΑ. Το διαστημικό όχημα «Perseverance» (Επιμονή) προσεδαφίστηκε με επιτυχία χθες, λίγο πριν από τις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδος, στην επιφάνεια του Αρη, εγκαινιάζοντας μια αποστολή εξερεύνησης του Κόκκινου Πλανήτη που θα διαρκέσει δύο χρόνια και θα συλλέξει δείγματα τα οποία στο μέλλον θα επιστρέψουν στη Γη.
EPA/NASA/BILL INGALLS



Στην αίθουσα ελέγχου της NASA στην Καλιφόρνια, ξέσπασαν χειροκροτήματα, όταν το αλεξίπτωτο του οχήματος άνοιξε, και πανηγυρισμοί όταν, λίγα λεπτά αργότερα, το ρομποτικό όχημα προσεδαφίστηκε στον κρατήρα Τζαζέρο.

Αμέσως μετά, μεταδόθηκε στη Γη το ακριβές στίγμα του οχήματος και οι πρώτες εικόνες από την επιφάνεια του Αρη.










Το «Perseverance» ήταν το τρίτο όχημα που προσεδαφίστηκε στον Αρη τον τελευταίο μήνα, μετά εκείνα που έστειλαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Κίνα.AP Photo/Alastair Grant



Το «Perseverance» κατέβηκε μέσα στον μεγάλο κρατήρα Jezero, που κάποτε ήταν αρχαία λίμνη και δέλτα ποταμού και όπου θεωρείται πιθανότερο να υπήρχαν μορφές ζωής πριν δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο Άρης ήταν πιο θερμός, υγρός και πιθανώς φιλόξενος για ζωή. Μεταξύ άλλων, το ρόβερ διαθέτει μια πειραματική συσκευή που θα μετατρέπει το διοξείδιο της αρειανής ατμόσφαιρας σε καθαρό οξυγόνο, καθώς επίσης ένα μίνι μετεωρολογικό σταθμό, 19 κάμερες και δύο μικρόφωνα που θα καταγράψουν τους πρώτους αρειανούς ήχους. Επίσης το ρόβερ θα απελευθερώσει το «Ingenuity», ένα μικρό ρομποτικό ελικόπτερο βάρους 1,8 κιλών, το πρώτο στην ιστορία που θα πετάξει σε έναν άλλο κόσμο.
https://www.kathimerini.gr/world/561269434/to-perseverance-efthase-kai-epiase-doyleia-ston-ari/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις