Ένα πεντάστερο ξενοδοχείο κυριολεκτικά στα… αστέρια


Την τουριστική εκμετάλλευση του Διαστήματος δρομολογούν πολλές ιδιωτικές εταιρείες. Ηδη, μία από αυτές, η Orbital Assembly Corporation, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει, το 2025, την κατασκευή του πρώτου διαστημικού ξενοδοχείου, σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να είναι λειτουργικό το 2027 και να υποδεχθεί τους πρώτους «παραθεριστές του Διαστήματος». Ο διαστημικός σταθμός Voyager, όπως θα ονομάζεται η ξενοδοχειακή μονάδα, θα διαθέτει 400 δωμάτια, εστιατόρια, κινηματογράφο, αίθουσες συναυλιών, μπαρ, βιβλιοθήκες, γυμναστήρια, ακόμη και spa. Δεν θα έχει δηλαδή τίποτα να ζηλέψει σε άνεση και πολυτέλεια από το καλύτερο κρουαζιερόπλοιο.

          

 Μόνο που το Voyager δεν θα διασχίζει τις θάλασσες, αλλά θα πλέει ή, καλύτερα, θα στροβιλίζεται στο Διάστημα. Αν τελικά γίνει πραγματικότητα, θα είναι η μεγαλύτερη τεχνητή κατασκευή εκτός του πλανήτη μας.
Η κατασκευή, σύμφωνα με τα σχέδια που δόθηκαν στη δημοσιότητα, θα μοιάζει με έναν πελώριο τροχό, σαν αυτούς στα λούνα παρκ, πλάτους 200 μέτρων, και θα περιστρέφεται αενάως, με γωνιακή ταχύτητα αρκετά υψηλή ώστε να δημιουργεί τεχνητή βαρύτητα, περίπου ίση με αυτή στην επιφάνεια της Σελήνης. Εκτός από τον κεντρικό δακτύλιο θα διαθέτει 24 θαλαμίσκους, καθένας από τους οποίους θα έχει μήκος 20 μ. και πλάτος 12 μ., συνδεδεμένους με το κεντρικό δομικό στοιχείο. Η τεχνητή βαρύτητα θα επιτρέψει τη λειτουργία τουαλετών και λουτρών, ενώ η εκλεκτή του πελατεία θα μπορεί να κάνει τζόκινγκ με ένα διαφορετικό και άκρως διασκεδαστικό τρόπο.
Η Orbital Assembly Corporation έχει μακρά ιστορία στην ανάπτυξη τεχνολογιών που θα συμβάλουν στην κατασκευή διαστημικών αποικιών. Στο προσωπικό της περιλαμβάνονται βετεράνοι της NASA, χειριστές αεροσκαφών και αρχιτέκτονες, και γενικά όλες οι ειδικότητες που απαιτούνται για την υλοποίηση του εγχειρήματος. Οσο για τα έξοδα της μεγαλεπήβολης κατασκευής, η εταιρεία απηύθυνε πρόσκληση στους επίδοξους επενδυτές για αγορά μετοχών και ήδη συγκεντρώθηκε το πρώτο εκατομμύριο δολάρια.
Το διαστημικό ξενοδοχείο βασίζεται σε ιδέες του Βέρνερ φον Μπράουν, ο οποίος συνέβαλε στην υλοποίηση του προγράμματος «Απόλλων» της NASA. Οι κατασκευαστές του αποκάλυψαν ότι θα συναρμολογηθεί σε στάδια, ξεκινώντας από ένα μικρό πρότυπο του σταθμού και μία εγκατάσταση μικροβαρύτητας. Στη συνέχεια, ένα ρομπότ θα δημιουργήσει το πλαίσιο του Voyager, αλλά και ενός άλλου μελλοντικού εμπορικού διαστημικού σταθμού, του Gateway. Μελλοντικά το διαστημικό ξενοδοχείο ενδέχεται να συμβάλει και στην επιστημονική έρευνα παρέχοντας χώρο για την εκπαίδευση αστροναυτών από διάφορες διαστημικές υπηρεσίες, για τη λειτουργία εργαστηρίων και, φυσικά, για την ανάπτυξη του διαστημικού τουρισμού.
Ο Τζον Μπλίνκοου, εκ των ιδρυτών της εταιρείας, συνοψίζει τους στόχους: «Δεν θέλουμε η εμπειρία στον Voyager να είναι παρόμοια με αυτή σε ένα υποβρύχιο σε καιρό πολέμου, γι’ αυτό καταβάλλουμε προσπάθειες για να προσφέρουμε ένα περιβάλλον πολυτελές και άνετο. Πέραν των ανέσεων που θα απολαύσει όποιος μπορεί να πληρώσει το, άγνωστο επί του παρόντος, αντίτιμο μιας παραμονής εκεί, θα έχει και τη δυνατότητα να κάνει έναν αξέχαστο διαστημικό περίπατο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις