Προσεδάφιση της πρώτης κινεζικής αποστολής στον Άρη



Η Κίνα κατάφερε σήμερα να προσεδαφίσει στην επιφάνεια του Άρη τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ που έχει βαφτίσει Zhurong, επιτυχία άνευ προηγουμένου για οποιαδήποτε χώρα της Ασίας, μεταδίδουν κρατικά ΜΜΕ επικαλούμενα την Κινεζική Εθνική Διαστημική Υπηρεσία.


Ένα μη επανδρωμένο κινεζικό διαστημικό σκάφος προσγειώθηκε με επιτυχία στην επιφάνεια του Άρη, όπως μετέδωσε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.


«Το διαστημικό σκάφος προσγειώθηκε σε μια τοποθεσία σε μια απέραντη πεδιάδα γνωστή ως “Utopia Planitia”, αφήνοντας ένα κινεζικό αποτύπωμα στον Άρη για πρώτη φορά», ανέφερε το πρακτορείο.

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα σε όλους τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην αποστολή.

«Υπήρξατε αρκετά γενναίοι για την πρόκληση, επιδιώξατε την αριστεία και τοποθετήσατε τη χώρα μας στις προηγμένες βαθμίδες της πλανητικής εξερεύνησης», είπε. «Το εξαιρετικό σας επίτευγμα θα μείνει για πάντα χαραγμένο στις αναμνήσεις της μητέρας πατρίδας και του λαού».


Το κινεζικό όχημα «Zhurong» χρειάστηκε 17 λεπτά για να «ξεδιπλώσει» τους ηλιακούς συλλέκτες και την κεραία του και να στείλει σήματα στους ελεγκτές εδάφους σε απόσταση μεγαλύτερη των 320 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Πλέον, το όχημα θα ερευνήσει την περιοχή προτού αναχωρήσει από την πλατφόρμα του για να πραγματοποιήσει επιθεωρήσεις. Ο «Zhurong» που πήρε το όνομά του από έναν μυθικό κινεζικό θεό της φωτιάς διαθέτει έξι επιστημονικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης μιας κάμερας τοπογραφίας υψηλής ανάλυσης.

Θα μελετήσει το έδαφος και την ατμόσφαιρα του πλανήτη. Θα αναζητήσει επίσης σημάδια αρχαίας ζωής, συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε υπογείων υδάτων και πάγων, χρησιμοποιώντας ένα ραντάρ που διεισδύει στο έδαφος.

Το διαστημικό σκάφος βάρους πέντε τόνων εκτοξεύτηκε από το νησί Χαινάν της νότιας Κίνας τον Ιούλιο του περασμένου έτους.


Η προσεδάφιση στον «κόκκινο» πλανήτη αποτελεί εξαιρετικά περίπλοκο εγχείρημα. Πολλές ευρωπαϊκές, σοβιετικές και αμερικανικές αποστολές με αυτόν τον σκοπό απέτυχαν στο παρελθόν. Μάλιστα αυτή ήταν και η πρώτη ανεξάρτητη αποστολή της Κίνας στον Άρη.

Εάν το «Zhurong αναπτυχθεί επιτυχώς, η Κίνα θα είναι η πρώτη χώρα που θα έχει θέσει σε τροχιά, θα έχει προσγειώσει και θα έχει απελευθερώσει ένα σκάφος στην παρθενική της αποστολή στον Άρη.

Μέχρι τώρα μόνο οι Αμερικανοί έχουν καταφέρει να προσγειωθούν στον Άρη. Στις περιπτώσεις των άλλων χωρών που δοκίμασαν είτε συνετρίβησαν τα διαστημικά οχήματα, είτε έχασαν την επαφή αμέσως μετά την προσγείωση.

Πηγή: Reuters

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις