Το κινεζικό ρόβερ έστειλε τις πρώτες εικόνες από την επιφάνεια του Άρη

Αυτή η φωτογραφία είναι η πρώτη έγχρωμη εικόνα από τον Άρη που έστειλε το κινεζικό διαστημικό όχημα Zhurong, όπου φαίνονται τα ηλιακά πάνελ του. Η προσ-αρείωση τπυ οχήματος έγινε στις 14 Μαΐου 2021 στην περιοχή Utopia Planitia, εκεί όπου είχε προσγειωθεί η αποστολή της NASA, Viking-2 το 1976.
Στην ασπρόμαυρη φωτογραφία βλέπουμε το αρειανό τοπίο μπροστά από την ράμπα όπου το Zhurong θα κυλήσει σύντομα για να ξεκινήσει την αποστολή του.

Η Κίνα έγινε η δεύτερη χώρα, μετά τις ΗΠΑ, που έστειλε επιτυχώς έναν ανιχνευτή στην επιφάνεια του Άρη. Οι Κινέζοι επιστήμονες ελπίζουν να πάρουν αρκετές εικόνες από τις 90 αρειανές μέρες εργασίας, από το εξάτροχο ρομπότ, που βρίσκεται στη θέση Utopia Planitia, ένα τεράστιο έδαφος στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη.

Η Εθνική Διοίκηση Διαστήματος της Κίνας (CNSA) δημοσίευσε τις φωτογραφίες στον ιστότοπό της ενώ υπάρχουν ακόμη και μερικά σύντομα βίντεο, που καταγράφουν τη στιγμή που το σκάφος του rover, η κάψουλα δηλαδή που χρησιμοποιούσε για να εισέλθει στην ατμόσφαιρα του Άρη, αναχωρεί από τον τροχιακό Tianwen-1, τον δορυφόρο που μετέφερε το rover από τη Γη. Οι επιφανειακές εικόνες δείχνουν ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ανάπτυξη του υλικού μετά την προσεδάφιση.


Αυτές οι κινήσεις περιελάμβαναν το άνοιγμα των ηλιακών συστοιχιών για παροχή ισχύος στο ρομπότ, την ανάπτυξη της κεραίας για επικοινωνία με το Tianwen-1, και στη συνέχεια με τους ελεγκτές στην Κίνα αλλά και την επέκταση της ράμπας, όπου το Zhurong θα κυλήσει σύντομα για να ξεκινήσει την αποστολή του.

Το Zhurong μοιάζει πολύ με τα οχήματα Spirit and Opportunity της Nasa, από τη δεκαετία του 2000. Ζυγίζει περίπου 240 κιλά. Περιλαμβάνει έναν ψηλό ιστό, που μεταφέρει κάμερες για λήψη φωτογραφιών και βοήθεια στην πλοήγηση και πέντε πρόσθετα μέσα, που θα διερευνήσουν την ορυκτολογία των τοπικών πετρωμάτων και τη γενική φύση του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του καιρού.

Όπως και τα Curiosity and Perseverance, το Zhurong διαθέτει ένα λέιζερ για να «σπάσει» τους αρειανούς βράχους και να αξιολογήσει τη χημεία τους. Διαθέτει επίσης ραντάρ, που θα ψάξει για υποθαλάσσιο νερό-πάγο, κάτι που δεν έχουν τα αμερικανικά rover. Η Utopia Planitia από την άλλη, είναι η τοποθεσία όπου προσγειώθηκε η αποστολή της Nasa, Viking-2 το 1976. Πρόκειται για μία κολοσσιαία εδαφική λεκάνη, πάνω από 3.000 χιλιόμετρα, που σχηματίστηκε από τις αρχές της ιστορίας του πλανήτη.

https://www.lifo.gr/now/world/kineziko-rompot-zhurong-esteile-tis-protes-toy-eikones-apo-ton-planiti-arihttps://www.space.com/china-mars-rover-zhurong-first-photos

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις