Μια εντυπωσιακή φωτογραφία του Curiosity από το διάστημα

Η κάμερα HiRISE είδε και φωτογράφησε το Curiosity από ψηλά

Eκτός από τα διαστημικά οχήματα – το Perseverance της NASA και το κινεζικό Zhurong – που προσγειώθηκαν πρόσφατα στον πλανήτη Άρη υπάρχει και το διαστημικό ρόβερ Curiosity το οποίο αντέχει ακόμα στις αντίξοες συνθήκες του κόκκινου πλανήτη.


Το Curiosity βρίσκεται στην επιφάνεια του Άρη από τις 6 Αυγούστου του 2012. Κατά την εξερεύνησή του διάνυσε 25 χιλιόμετρα μέχρι σήμερα και αναρριχήθηκε στο όρος Sharp, στην περιοχή του κρατήρα Gale. Το Curiosity μεταξύ άλλων διαθέτει τρυπάνι και συλλέγει δείγματα εδάφους του Άρη τα οποία αναλύει.

Η φωτογραφία λήφθηκε από την κάμερα HiRISE του Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), ένα διαστημικό σκάφος που από τον Νοέμβριο του 2006 βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη.

Το MRO σχεδιάστηκε για να μελετήσει την γεωλογία, το κλίμα του πλανήτη και για να εντοπίσει τις κατάλληλες θέσεις προσγείωσης άλλων διαστημικών αποστολών της NASA (Phoenix, Mars Science Laboratory). Διαθέτει την υψηλής ανάλυσης κάμερα HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment). Πρόκειται για την ισχυρότερη κάμερα, που έχει σταλεί ποτέ σ’ άλλον πλανήτη, με την οποία λήθηκαν περισσότερες από 50,000 φωτογραφίες με εξαιρετικές λεπτομέρειες. To MRO θα συνεχίσει την έρευνά του, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2020 πολύ πιο πέρα από την προβλεπόμενη διάρκεια ζωής του.

πηγή: https://www.uahirise.org/hipod/ESP_069031_1750
https://physicsgg.me/2

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις