Οσοι φυσικοί επιθυμούν μπορούν να δημοσιεύσουν στον περιοδικό Physics Time



Το περιοδικό Physics Time, του Συλλόγου Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Φοιτητών του Τμήματος Φυσικής ΕΚΠΑ, διευρύνει την προσπάθεια του για την επικοινωνία της επιστήμης και απευθύνεται στο σύνολο των φοιτητών και ερευνητών των Τμημάτων Φυσικής της χώρας. Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στο εγχείρημα μπορούν να υποβάλουν άρθρο με συγκεκριμένο template (LaTeX ή MS Word) και στη συνέχεια της συνεργασίας να λάβουν μέρος στη διαδικασία κρίσης (review).
Με τη συνεργασία όλων των συναδέλφων, θα μπορέσουμε να ορθώσουμε ένα επιστημονικό τείχος στη ψευδοεπιστήμη και να παρέμβουμε στην κοινωνία με τρόπο εποικοδομητικό και γόνιμο.
https://www.physicstime.gr/call.html

Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος Φυσικής ΕΚΠΑ ξεκίνησε, κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, την έκδοση του περιοδικού Physics Time. Η βασική στόχευση του περιοδικού αναλύεται στο Editorial του, θα μπορούσε όμως να συνοψιστεί ως εξής:

Στόχος του περιοδικού είναι η διάδοση της επιστήμης, αφενός ως προς το περιεχόμενό της αυτό καθ' αυτό και αφετέρου ως προς την επιστημονική σκέψη και μέθοδο που το παράγουν. Ιδανικά, τα άρθρα του περιοδικού δεν περιορίζονται σε μια απλή παρουσίαση ενός φαινομένου ή κάποιας φυσικής θεωρίας. Αντίθετα, υιοθετώντας κριτικό πρίσμα, επιχειρούν μια πολυδιάστατη ερμηνεία τους, από τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της γέννησής τους, μέχρι τα προβλήματα που περιλαμβάνουν και τις ηχηρές υποθέσεις που «κρύβονται κάτω από το χαλί» για τη διατύπωσή τους.

Έχοντας χτίσει ένα βασικό κορμό ως προς τη μορφολογία του περιοδικού και έχοντας συντονιστεί κατάλληλα ως προς τη διαδικασία έκδοσής του, είμαστε σε θέση να διευρύνουμε την προσπάθειά μας, απευθυνόμενοι στο σύνολο των φοιτητών και ερευνητών του Τμήματος και συγγενών Τμημάτων.

Το κάλεσμά μας αφορά ανθρώπους διατεθειμένους να συνεισφέρουν στα ακόλουθα:
Στη διαδικασία κρίσης (review) των υποβαλλόμενων άρθρων, στοχεύοντας με τον καιρό αυτή να μετατραπεί σε μια διαδικασία open peer review.
Στην υποβολή άρθρων προς δημοσίευση στο περιοδικό.

Ειδικά για την υποβολή άρθρων, διαθέτουμε πλέον συγκεκριμένα templates, σε LaTeX (προτεινόμενο) και MS Word, τα οποία μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο φάκελο, είτε μέσω της ιστοσελίδας physicstime.gr, είτε επικοινωνώντας με τη Συντακτική Ομάδα. Ανεξαρτήτως από το ποιο από τα templates σας εξυπηρετεί, και τα δυο περιλαμβάνουν ακριβείς οδηγίες, τόσο ως προς τη συγγραφή και μορφοποίηση των άρθρων, όσο και ως προς τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής τους.
Αναμένουμε με χαρά τα μηνύματά σας, τα οποία μπορείτε να στείλετε:
είτε στη σελίδα μας στο Facebook,

είτε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Συντακτικής Ομάδας (Editorial Team) του περιοδικού, et@physicstime.gr.

Με εκτίμηση,
Η Συντακτική Ομάδα του Physics Time

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις