Ο κομήτης Bernardinelli-Bernstein

O κομήτης Bernardinelli-Bernstein όπως τον είδε η κάμερα του Dark Energy Survey (DES)



Είναι καλό να θυμόμαστε πόσα λίγα γνωρίζουμε για το εξωτερικό ηλιακό σύστημα. Οι αστρονόμοι άρχισαν να το παρατηρούν μόνο τα τελευταία 100 χρόνια, και λαμβάνοντας υπόψιν τις δυσκολίες αυτών των παρατηρήσεων, υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε. Για παράδειγμα, οι ερευνητές βρήκαν πρόσφατα ένα αντικείμενο σχεδόν στο μέγεθος ενός πλανήτη νάνου που περιφέρεται γύρω από τον ήλιο, με εκτιμώμενη περίοδο πάνω από 2 εκατομμύρια έτη (!)





Το αντικείμενο που ονομάστηκε 2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein), παρατηρήθηκε αρχικά το 2014, αλλά καταχωρήθηκε για πρώτη φορά στις 19 Ιουνίου 2021 από τους Pedro Bernardelli και Gary Bernstein, και τώρα έχει την δική του σελίδα στη Wikipedia. Τα δεδομένα σχετικά με το αντικείμενο συλλέχθηκαν επί 4 χρόνια από την ερευνητική ομάδα Dark Energy Survey που χρησιμοποιεί το τηλεσκόπιο Victor M. Blanco στη Χιλή. Το τηλεσκόπιο αυτό είναι εξοπλισμένο με την κάμερα DECam που μπορεί να «δει» μέχρι και στο εγγύς υπέρυθρο.



Το αντικείμενο 2014 UN271 αναμένεται να φτάσει στο περιήλιό του το 2031, λίγο έξω από την τροχιά του Κρόνου, και στη συνέχεια θα επιστρέψει στα βάθη του νέφους του Oort. Το μέγεθός του κυμαίνεται μεταξύ 100 και 370 km, καθιστώντας το πιθανώς το μεγαλύτερο αντικείμενο του νέφους Oort που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα.

Έχοντας ήδη περάσει την τροχιά του Ποσειδώνα, καθώς πλησιάζει στον ήλιο, οι αστρονόμοι αναμένουν ότι θα αποκτήσει κόμη και ουρά τα χαρακτηριστικά των κομητών, καθώς η επιφάνειά του θα εξατμίζεται. Δυστυχώς, δεν θα είναι αρκετά φωτεινός ώστε να είναι ορατός με γυμνά μάτια, αλλά θα χρειάζεται τουλάχιστον ένα καλό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο για την παρατήρησή του.

πηγή: https://www.universetoday.com/151624/a-newly-discovered-almost-dwarf-planet-will-come-surprisingly-close-in-2031/

https://physicsgg.me/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις