Ανδρέας Κασσέτας: Οι Έννοιες της Φυσικής και η Διδασκαλία τους


Δεν έχω διαβάσει ακόμη το βιβλίο. Αλλά έχοντας διαβάσει βιβλία του Ανδρέα θεωρώ ότι θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Έχοντας δε την χαρά να έχω κουβεντιάσει μαζί του πολλές ώρες για την φυσική , αναπολώ αυτές τις υπέροχες συζητήσεις και ελπιζω να τις ανακαλέσω μέσα από τα βιβλία του.
Ανδρέα μας λείπεις πολύ.

Το πλάσμα-άνθρωπος, στη διαδρομή του, ξεκίνησε καταγράφοντας "έννοιες εμπειρικές" -βότσαλο, πατατοσαλάτα, κερασιά, μοχλός, αθερίνα, καπέλο- στην οικοδόμηση των οποίων οι αισθήσεις παίζουν ρόλο πρωταγωνιστή και η νόηση οπωσδήποτε συμμετέχει αλλά με διακριτικότητα, για να προχωρήσει στην οικοδόμηση εννοιών σε ολοένα και ψηλότερο επίπεδο αφαίρεσης, σε κωνικές τομές, σε κανονικά πεντάγωνα και στον αριθμό μηδέν αλλά και σε "πλάσματα" της σκέψης του χωρίς σχήμα και μορφή. Η μικροψυχία, η αυτογνωσία, η απόλαυση, η ροπή αδράνειας, η τρυφερότητα, η εντροπία είναι μερικές από αυτές τις "τυπικές" -όπως χαρακτηρίζονται- έννοιες.
Στην οικοδόμηση των τυπικών αυτών εννοιών, η νόηση συνεργαζόταν πάντα με τις αισθήσεις, αλλά ο ρόλος της ήταν όλο και πιο σημαντικός, τα εγχειρήματα της "σκέψης" είχαν όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα από τα προϊόντα της "αισθητηριακής εμπειρίας". [...] (Από την έκδοση)

https://www.politeianet.gr/books/9789605314682-kassetas-i-andreas-diaulos-oi-ennoies-tis-fusikis-kai-i-didaskalia-tous-323787

Εδώ μπορείτε να βρείτε τις έννοιες που παρουσιάζονται στο βιβλίο 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις