Margherita Hack: Ποια είναι η σπουδαία αστροφυσικός που τιμά με doodle η Google


Η Μαργκερίτα Χακ γεννήθηκε στη Φλωρεντία. Ο πατέρας της Μαργκερίτα Χακ, Ρομπέρτο Χακ, ήταν Φλωρεντίας λογιστής Προτεσταντικής καταγωγής Ελβετίας. Η μητέρα της, Μαρία Λουίζα Πογγέσι, Καθολική από την Τοσκάνη, ήταν πτυχιούχος της Accademia di Belle Arti di Firenze και μινιατούρα στην Πινακοθήκη Ουφίτσι.
Και οι δύο γονείς άφησαν τη θρησκεία τους για να ενταχθούν στην Ιταλική Θεοσοφική Εταιρεία, για την οποία ο Ρομπέρτο Χακ ήταν γραμματέας για μια περίοδο υπό την προεδρία της κομητείας Gamberini-Cavallini.

Μια αθλήτρια όταν ήταν νέα, η Χάκ έπαιξε μπάσκετ και αγωνίστηκε σε αγώνες κατά τη διάρκεια των Διαγωνισμών του Εθνικού Πανεπιστημίου, που ονομάζεται Littoriali υπό το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι, όπου κέρδισε τις εκδηλώσεις long jump και high jump. Παντρεύτηκε τoν Αλντο Ντε Ρόσα στις 19 Φεβρουαρίου 1944 στην εκκλησία του San Leonardo στο Arcetri . Η Ντε Ρόζα ήταν ένας από τους συμπαίκτες της στην παιδική της ηλικία.

Η Χακ παρακολούθησε το Λίσεο Κλασσίκο «Galileo Galilei» στη Φλωρεντία, αλλά το ξέσπασμα του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου την εμπόδισε να συμμετάσχει στις εξετάσεις της. Το 1945, αποφοίτησε στη φυσική από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας με βαθμολογία 101/110. Η διατριβή της στην αστροφυσική αφορούσε τις μεταβλητές του Cepheid, με βάση τις σπουδές της στο Παρατηρητήριο Arcetri και στη συνέχεια υπό τη διεύθυνση του Giorgio Abetti . Η Χακ θεωρούσε την Αμπέτι το μοντέλο της για έναν επιστήμονα, δάσκαλο και διαχειριστή κέντρου επιστημονικής έρευνας.

Στην Ιταλία, η Χακ ήταν γνωστή για τις αντιθρησκευτικές της απόψεις και τη συνεχή κριτική της για την Καθολική Εκκλησία και την ιεραρχία και τους θεσμούς της. Ήταν χορτοφάγος και έγραψε ένα βιβλίο που εξηγεί αυτήν την επιλογή με τίτλο Perché sono vegetariana (Γιατί είμαι χορτοφάγος). έγραψε επίσης ένα βιβλίο με τίτλο La mia vita in bicicletta (Η ζωή μου με ποδήλατο).

Η Χακ πέθανε στις 29 Ιουνίου 2013 στις 4:30 π.μ. στο νοσοκομείο Cattinara στην Τεργέστη. Είχε νοσηλευτεί για μια εβδομάδα για καρδιακά προβλήματα, από τα οποία υπέφερε για περίπου δύο χρόνια. Είχε αρνηθεί να κάνει χειρουργική επέμβαση στην καρδιά. Ο σύζυγος της Χακ, Αλντο Ντε Ρόσα, πέθανε στις 26 Σεπτεμβρίου 2014, λόγω επιπλοκών της νόσου του Αλτσχάιμερ. Και οι δύο αναπαύονται στο νεκροταφείο του Σαντ’Αννα στην Τεργέστη. Η Χακ άφησε την προσωπική της βιβλιοθήκη, που περιείχε 24.000 βιβλία για την αστρονομία, στην πόλη της Τεργέστης.
Επιστημονική δραστηριότητα

Ήταν πλήρης καθηγήτρια αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Τεργέστης από το 1964 έως την 1η Νοεμβρίου 1992, όταν η Χακ τοποθετήθηκε «εκτός ρόλου» για αρχαιότητα. Ήταν η πρώτη ιταλική γυναίκα που διοικεί το Αστρονομικό Αστεροσκοπείο της Τεργέστης από το 1964 έως το 1987, έφερε στη διεθνή φήμη.

Μέλος των πιο διάσημων σωματείων φυσικής και αστρονομίας, Μαργκερίτα Χακ ήταν επίσης διευθύντρια του τμήματος αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Τεργέστης από το 1985 έως το 1991 και από το 1994 έως το 1997. Ήταν μέλος της Accademia Nazionale dei Lincei (εθνικό μέλος στην τάξη της μαθηματικής φυσικής και των φυσικών επιστημών · δεύτερη κατηγορία: αστρονομία, γεωδαισιακή, γεωφυσική και εφαρμογές · ενότητα Α: αστρονομία και εφαρμογές). Εργάστηκε σε πολλά αμερικανικά και ευρωπαϊκά παρατηρητήρια και ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα μέλος ομάδων εργασίας της ESA και της NASA . Στην Ιταλία, με ένα εντατικό έργο προώθησης, απέκτησε την ανάπτυξη της δραστηριότητας της αστρονομικής κοινότητας με πρόσβαση σε διάφορους δορυφόρους, αποκτώντας μια φήμη σε διεθνές επίπεδο.

Η Χακ έχει δημοσιεύσει πολλά πρωτότυπα άρθρα σε διεθνή περιοδικά και πολλά βιβλία, τόσο της λαϊκής επιστήμης όσο και του πανεπιστημιακού επιπέδου. Το 1994 τιμήθηκε με την Targa Giuseppe Piazzi για την επιστημονική έρευνα και το 1995 με το βραβείο Cortina Ulisse για επιστημονική διάδοση.

Το 1978, η Μαργκερίτα Χακ ίδρυσε το διμηνιαίο περιοδικό L’Astronomia του οποίου το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1979. Αργότερα, μαζί με τον Κορράντο Λαμπέρτι, σκηνοθέτησε το περιοδικό της λαϊκής επιστήμης και του αστρονομικού πολιτισμού Le Stelle.
Κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα

Η Χακ ήταν επίσης γνωστή για τις δραστηριότητές της εκτός της επιστήμης, ειδικά στον κοινωνικό και πολιτικό τομέα.

Ήταν άθεη και δεν πίστευε σε καμία θρησκεία ή μορφή υπερφυσικού. Η Χακπίστευε επίσης ότι η ηθική δεν προέρχεται από τη θρησκεία, αλλά από «αρχές συνείδησης» που επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να έχει μια κοσμική άποψη της ζωής, σεβόμενη την ατομικότητα και την ελευθερία των άλλων.

Εχθρική προς οποιαδήποτε μορφή δεισιδαιμονίας, συμπεριλαμβανομένων των ψευδοεπιστημών, η Χακ ήταν επιστημονικός εγγυητής του CICAP από το 1989 και επίτιμη πρόεδρος της Ένωσης ορθολογικών αθεϊστών και αγνωστικών (UAAR). Το 2005, προσχώρησε στην Ένωση Luca Coscioni για την ελευθερία της επιστημονικής έρευνας . Υπήρξε μέλος του Διακρατικού Ριζοσπαστικού Κόμματος.

Η Χακ εκπροσώπησε τις ιταλικές περιφερειακές εκλογές του 2005 στη Λομβαρδία στον κατάλογο του Κόμματος των Ιταλών Κομμουνιστών που έλαβε 5.364 ψήφους στην επαρχία του Μιλάνου. Μετά τις εκλογές, έδωσε τη θέση της στον Bebo Storti . Συμφωνούσε ξανά με το Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών στις γενικές εκλογές του 2006. Ορίστηκε για πολλές περιοχές της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά αποφάσισε να δώσει την έδρα για να αφιερωθεί στην αστρονομία.

Στις 22 Οκτωβρίου 2008, κατά τη διάρκεια μιας φοιτητικής διαδήλωσης στην Piazza della Signoria στη Φλωρεντία, η Χακ έδωσε μια διάλεξη για την αστροφυσική σχετικά με τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στο CERN σχετικά με το μποζόνιο Higgs, μετά από συζήτηση κατά του νόμου 133/08 (ο οποίος προηγουμένως ήταν νομοθετικό διάταγμα 112, που ονομάζεται «διάταγμα Tremonti»). Στις 21 Ιανουαρίου 2009 έγινε υποψήφια του κατά του καπιταλιστικού καταλόγου για τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου. Δεν εκλέχθηκε επειδή η λίστα δεν έφτασε το όριο του 4%. Τον Νοέμβριο του 2009, μέσω μιας ανοικτής επιστολής στο περιοδικό MicroMega, επέκρινε τον Ιταλό Πρόεδρο του Συμβουλίου, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σχετικά με το ζήτημα των νομικών ενεργειών στις οποίες συμμετείχε και της φερόμενης απόπειρας του να τους ξεφύγει.

Κατά τη διάρκεια των περιφερειακών εκλογών του 2010, η Χακ έτρεχε με την Federazione della Sinistra και εξελέγη στην περιοχή της Ρώμης με πάνω από 7000 ψήφους. Κατά την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου παραιτήθηκε αφήνοντας τη θέση στους υποψηφίους του άλλου καταλόγου. Τον Οκτώβριο του 2012 κήρυξε την έγκρισή της για την Νίτσι Βεντόλα κατά τη διάρκεια των πρωτογενών εκλογών της αριστερής πτέρυγας, ενώ κατά την επόμενη ψηφοφορία υποχώρησε για τον Ματτέο Ρένζι ενάντια στον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.

Τον Απρίλιο του 2013, η Χακ προσχώρησε στην «επιτροπή Εμμα Μπονίνο» μαζί με άλλες εξέχουσες ιταλικές προσωπικότητες, όπως οι Ρέντζο Άρμπορε, Τόνι Γκαρράνι, Αννα Φέντι, Αλεσσάντρο Πάσε, Στέφανο Ντισέγκνι για να προωθήσουν την υποψηφιότητα της Εμμα Μπονίνο ως Ιταλού Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις