NASA:Καλαμαράκια στο διάστημα



 
 Περισσότερα από 128 μωρά καλαμάρια και 5.000 μικροσκοπικά ζώα εκτοξεύονται στο διάστημα προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με τον πύραυλο Falcon 9 της Space X.

Το καλαμάρι έχει παρόμοιο ανοσοποιητικό σύστημα με αυτό των ανθρώπων. Σύμφωνα με τη NASA η μελέτη της συμπεριφοράς τους στο διάστημα θα βοηθήσει την ανάπτυξη προστατευτικών μέτρων για τη διατήρηση της υγείας των αστροναυτών κατά τη διάρκεια μακροχρόνιων διαστημικών αποστολών.
«Τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, βασίζονται στα μικρόβια για να διατηρήσουν ένα υγιές πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως το πως οι διαστημικές πτήσεις επηρεάζουν αυτές τις ευεργετικές αλληλεπιδράσεις και τα καλαμάρια θα μας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε η Jamie Foster, ερευνήτρια του πειράματος. Τα καλαμάρια θα καταψυχθούν πριν από την επιστρέψουν στην Γη.

Στον πύραυλο Space X μαζί με τα καλαμαράκια θα ταξιδέψουν και 5.000 βραδύπορα – μικρά, αρθρωτά ζώα, συγγενικά με τα αρθρόποδα. Τα μεγαλύτερα μπορεί να φτάσουν σε μέγεθος έως και 1,5 χιλιοστό, ενώ τα μικρότερα έχουν μέγεθος κάτω από 0,1 mm. Τα μικροσκοπικά αυτά όντα μπορούν να αντέξουν στις πιο ακραίες συνθήκες από ότι οι περισσότερες μορφές ζωής. Και αυτό τα καθιστά ιδανικά για να μελετήσουν οι επιστήμονες πώς ανταποκρίνεται η ζωή και προσαρμόζεται σε ακραία περιβάλλοντα.

Σε άλλα πειράματα που πρόκειται να διεξαχθούν θα διερευνηθεί στο πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ρομποτικά χέρια εξ αποστάσεως διαμέσου της εικονικής πραγματικότητας, καθώς επίσης και μια μελέτη για την παραγωγή σκληρότερου βαμβακιού.

πηγή: https://www.bbc.com/news/science-environment-57339989 – https://www.nasa.gov/mission_pages/station/research/news/spacex-22-research-highlights

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις