Η Αφροδίτη συναντά τον Άρη και την Σελήνη στον νυχτερινό ουρανό

Στις 12 και 13 Ιουλίου, χαμηλά στον δυτικό ουρανό, λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα μπορείτε να δείτε την σύζευξη του Άρη με την Αφροδίτη, κάτω από το βλέμμα της Σελήνης και του Βασιλίσκου (Regulus).

Παρόλο που τα τα ουράνια αυτά αντικείμενα φαίνονται κατά τη διάρκεια της σύζευξης πολύ κοντά στον ουρανό, δεν σημαίνει πως βρίσκονται κοντά στο διάστημα. Η απόσταση της Σελήνης από τη Γη κυμαίνεται από 360.000 έως 400.000 χιλιόμετρα. Η Αφροδίτη και ο Άρης είναι άμεσοι γείτονές μας στο Ηλιακό Σύστημα. Η Αφροδίτη πλησιάζει την Γη περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πλανήτη. Φτάνει έως και 38 εκατομμύρια χιλιόμετρα κοντά στην Γη, ενώ η ελάχιστη απόσταση μεταξύ Άρη και Γης είναι περίπου 55 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Ο Βασιλίσκος (Regulus) βρίσκεται πολύ πιο μακριά – απέχει από την Γη περίπου 80 έτη φωτός!

https://stellarium-web.org/


ο καθηγητής του ΑΠΘ Χ. Βαρβογλης συμπληρώνει την ανάρτηση

Η "καθηγητική" προσέγγιση. Επειδή ο Άρης είναι κοντά στον Ήλιο, σημαίνει ότι βρίσκεται "από την άλλη πλευρά" (πίσω) από τον Ήλιο. Άρα αυτή την εποχή είναι κοντά στη μέγιστη απόστασή του από εμάς και φαίνεται αμυδρός. Η Αφροδίτη ακολουθεί τον Ήλιο, άρα βρίσκεται περίπου στη "μέγιστη αποχή", δηλαδή οι ευθείες Γη-Αφροδίτη και Αφροδίτη-Ήλιος είναι περίπου κάθετες. Λόγω αυτής της γεωμετρικής διάταξης η Αφροδίτη είναι πολύ λαμπρή (φωτίζεται περίπου η μισή αλλά είναι σχετικά κοντά σ' εμας.). Αυτές τις μέρες έχει αστρονομικό μέγεθος -3,8 με ελάχιστο μέγεθος το -4,1 (όσο πιο αρνητικό είναι το αστρονομικό μέγεθος τόσο πιο λαμπρό είναι το ουράνιο αντικείμενο).


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις