Πέθανε ο Θεόδωρος Τομαράς.



Ο Θεόδωρος Τομαράς είχε πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και διδακτορικό από το Harvard University. Από το 1988 κατείχε καθηγητική θέση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου τα τελευταία χρόνια δίδασκε Σύγχρονη Φυσική, Θεωρία Βαρύτητας, Κοσμολογία, Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων και Κβαντική Θεωρία Πεδίων. ‘Είχε εργαστεί ως ερευνητής στην ομάδα του καθηγητή M. Gell-Mann στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, ως επίκουρος καθηγητής στο Rockefeller University της Νέας Υόρκης και ως επισκέπτης καθηγητής στην Ecole Normale Superieure του Παρισιού και στο CERN.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιελάμβαναν τη Φυσική Υψηλών Ενεργειών, την Κοσμολογία και την μελέτη σολιτονίων στη σωματιδιακή φυσική και τη φυσική συμπυκνωμένης ύλης. Το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο της έρευνάς του ήταν η προσπάθεια επίλυσης του μυστηρίου του Σκοτεινού Σύμπαντος.

Βιογραφικά στοιχεία από το Mathesis

Τον είχα γνωρίσει μέσα από τα υπέροχα επιστημονικά κείμενά του και μέσα από το μάθημα του στο Mathesis. Είχα εντυπωσιαστεί από την απλότητα με την οποία δίδασκε εξαιρετικά δύσκολες έννοιες σύγχρονης φυσικής




Mε αφορμή την ξαφνική απώλεια του καθηγητή Θοδωρή Τομαρά, ο διευθυντής του Mathesis Στέφανος Τραχανάς έγραψε τον παρακάτω αποχαιρετισμό.
Θοδωρής Τομαράς: Ένα λαμπρό μυαλό έφυγε
Όταν γνώρισα τον Θοδωρή Τομαρά πολλά χρόνια πριν στο Καίμπριτζ Μασσαχουσέτης, αυτό που μου εντυπώθηκε αμέσως είναι η «σπιρτάδα» του μυαλού του. Όσο «θολό» κι αν ήταν αυτό που τον ρωτούσες θα διέκρινε αμέσως την ουσία του και η απάντηση θα ήταν καθαρή σαν το φως. Κι αν δεν την ήξερε, δεν θα οπισθοχωρούσε στους ασφαλείς λιμένες της «οικείας γνώσης», αλλά θα ανοιγόταν μαζί σου στο πέλαγος. Όπου θα γνώριζες μια άλλη του πλευρά. Την ικανότητα να διαλέγεται με την διαφορετική άποψη, όντας διαρκώς έτοιμος να αναθεωρήσει και να αναδιατυπώσει τη δική του όσες φορές και αν χρειαστεί μέχρις ότου το πλατύ χαμόγελο στα πρόσωπα θα έδειχνε ότι φτάσαμε στον προορισμό μας. Βρήκαμε την απάντηση. Και συχνά κάτι ακόμα καλύτερο: Μία νέα ερώτηση.
Μαζί με τον μαθηματικό Στέλιο Πηχωρίδη, ο Θοδωρής Τομαράς ήταν το πιο διαλεκτικό μυαλό που είχα την τύχη να γνωρίσω στην ζωή μου. Με κοινό επίσης χάρισμα των δύο τον έρωτα της θεμελιώδους επιστήμης. Αυτής που εκπηγάζει από τη βαθειά ανθρώπινη ανάγκη να καταλάβουμε τον κόσμο. Από τα έγκατα της πυρηνικής ύλης -τον κόσμο των κουάρκς- έως τις εσχατιές του σύμπαντος και τον άγριο κόσμο των μελανών οπών, ο Θοδωρής Τομαράς ήταν ο καλύτερος «ξεναγός» που θα μπορούσες να έχεις. Θα σ΄έπαιρνε μαζί του σ’ ένα ονειρικό ταξίδι που δεν θα ξεχνούσες ποτέ.
Ένα τέτοιο ταξίδι, «σε αργή κίνηση», πρόσφερε επί τριάντα χρόνια στους φοιτητές φυσικής εδώ στην Κρήτη ο Θοδωρής Τομαράς στο μάθημα της σύγχρονης φυσικής. Κι αυτοί του το ανταπέδιδαν στις αξιολογήσεις τους αναγνωρίζοντάς τον ως έναν από τους κορυφαίους δασκάλους τους.
Η απονομή στον Θοδωρή Τομαρά του Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Στέλιος Πηχωρίδης, που έχει θεσπίσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ήλθε έτσι να επισφραγίσει -το 2017- την αναγνώριση στο πρόσωπό του όχι μόνο ενός λαμπρού ερευνητή αλλά και ενός αφοσιωμένου και ταλαντούχου πανεπιστημιακού δασκάλου. Και να συνδεθούν με αυτόν τον τρόπο τα ονόματα δύο ανθρώπων που στο δικό μου μυαλό είχαν μια ειδική σχέση. Ενσάρκωναν τις πιο θεμελιώδεις επιστημονικές αξίες: Την αυθεντική επιθυμία της γνώσης και τον τρόπο να την αναζητούν· την διαλεκτική σκέψη.
Αποχαιρετώντας σε αγαπημένε φίλε, αισθάνομαι ότι αποχωρίζομαι και ένα κομμάτι του εαυτού μου που γνώρισα χάρις σ’ εσένα. Μένει η παρηγοριά ότι σε μας – τους ανθρώπους του Mathesis- τα δύο μαθήματα που πρόλαβες να δημιουργήσεις θα είναι πάντα εκεί ως ζωντανή σπονδή στη μνήμη σου. Και ένα διαρκές μέτρο των πραγμάτων για όλους μας. Καλό σου ταξίδι φίλε μου. Με το λύχνο του άστρου πάντα μαζί σου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις