Πρόληψη, πρόληψη, πρόληψη



της Θεοδότας Νάντσου διευθύντριας περιβαλλοντικής πολιτικής της WWF

Η Εύβοια κόπηκε στη μέση. Φοβερή, τρομακτική, εικόνα από τον δορυφόρο Sentinel 2 της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus EU.
Οι πυρκαγιές θα γίνονται όλο και ισχυρότερες - το ξέρουμε καλά αυτό, αφού η κλιματική κρίση είναι εδώ και δεν αστειεύεται. Οι πιο διαχειρίσιμες πυρκαγιές θα είναι πάντα εκείνες που θα προληφθούν.
ΠΡΟΛΗΨΗ, ΠΡΟΛΗΨΗ, ΠΡΟΛΗΨΗ. Αυτές οι ταπεινές και καθόλου εντυπωσιακές εργασίες του κλαδέματος, του καθαρισμού από μπάζα και χωματερές, γενικά της φροντίδας του δάσους από ανθρώπους που το γνωρίζουν και το αγαπάνε και με οδηγό τις δασικές υπηρεσίες που είναι οι μόνες αρμόδιες. Αυτές οι εργασίες που δεν εντυπωσιάζουν πλήθη, πολιτικούς και μίντια, αυτές είναι έργα ζωής.
Η καταστολή με τα εντυπωσιακά αεροπλάνα και ελικόπτερα, τους ήρωες (πραγματικά ήρωες είναι οι εθελοντές και επαγγελματίες πυροσβέστες και τους χρωστάμε αιώνια ευγνωμοσύνη) πρέπει να είναι τελευταία καταφυγή και όχι μόνος τρόπος αντιμετώπισης.
Ο εθελοντισμός, η οργανωμένη συμμετοχή της κοινωνίας που νοιάζεται, με ανθρώπους που είναι εκπαιδευμένοι και "δεμένοι" με την Πυροσβεστική και τις δασικές υπηρεσίες είναι πηγή δυναμισμού και ελπίδας ότι μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα χειρότερα.
Και τέλος, ήρθε η ώρα να δούμε το δάσος ως χώρο που αλλάζει δραματικά μέσα από την κλιματική κρίση. Όλα τα ορθάνοιχτα παράθυρα που ευνοούν το ξεφύτρωμα "οικιστικών πυκνώσεων" όπου γης, μόνο κινδύνους και εστίες καταστροφής γεννούν. Η εκτός σχεδίου δόμηση που δίνει την εντύπωση ότι φυσική γη = οικοπεδάκι για χτίσιμο, τροφοδοτεί αυθαιρεσίες και αλώνει πολύτιμη γη (δάση, ακτές, όχες ποταμών και λιμνών, λεκάνες απορροής υδάτινων συστημάτων) που είναι οι σημαντικότερες ασπίδες μας απένταντι στις καταστροφές που ξέρουμε πως θα γίνουν πιο συχνές και πιο σκληρές.
Η προστασία της φύσης είναι πια θέμα ζωής και θανάτου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις