Και δεύτερη τρύπα στον Άρη


H τρύπα που δημιούργησε το τρυπάνι του διαστημικού οχήματος Perseverance στον βράχο «Rochette»

Το διαστημικό όχημα Perseverance της NASA έκανε την δεύτερη προσπάθειά του για συλλογή δείγματος εδάφους από την επιφάνεια του Άρη. Οι φωτογραφίες δείχνουν ξεκάθαρα την δημιουργία τρύπας σε έναν βράχο που ονομάστηκε «Rochette». Απομένει να ελεγχθεί αν όντως συλλέχθηκε το δείγμα, κάτι που δεν επετεύχθη στην πρώτη προσπάθεια, πριν από αρκετές ημέρες.

Αν αυτή τη φορά το Perseverance τα καταφέρει, θα πρόκειται για το πρώτο – από ένα σε σύνολο δώδεκα δειγμάτων που φιλοδοξεί να συλλέξει.

Θα υπάρξει νέα αποστολή της NASA, σκοπός της οποίας θα είναι η μεταφορά στην Γη των δειγμάτων που θα συλλέξει το Perseverance από την επιφάνεια του Άρη, ώστε να γίνει μια λεπτομερέστερη ανάλυσή τους. Είναι η πρώτη φορά στην διαστημική ιστορία που θα επιχειρηθεί, με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας, η μεταφορά στη Γη δειγμάτων εδάφους από έναν άλλον πλανήτη.

Το ρομπότ Perseverance της NASA προσγειώθηκε στον κρατήρα Jezero του Άρη τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι επιστήμονες υποθέτουν πως εκεί πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, υπήρχε μια λίμνη. Και γι αυτό πιστεύουν πως τα ιζήματα στον εν λόγω κρατήρα μπορεί να περιέχουν ίχνη αρχαίας μικροβιακής ζωής.

πηγή: https://www.bbc.com/news/science-environment-58398904

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις