Ταξίδι στον Δία με την μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου
Συμμετέχει η σταρ της όπερας από την Ρουμανία, Άντζελα Γκεοργκίου. «Σκέφτηκα να δώσω έμφαση στα χαρακτηριστικά του Jupiter/Δία και της Ήρας/Juno, που σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, είχαν μία ιδιαίτερη σχέση. Ένιωσα πως έπρεπε να παρουσιάσω τον Δία μόνο με ήχο, καθώς οι μουσικοί νόμοι μετατρέπουν το χάος σε αρμονία, η οποία κινεί τα πάντα, ακόμη και την ίδια τη ζωή. Αντιθέτως, για την Ήρα αισθάνθηκα την ανάγκη μιας φωνής. Η Άντζελα Γκεοργκίου εκπροσωπεί αυτή την ιστορική απεικόνιση της αποστολής στον πλανήτη Jupiter Hera / Juno, με τρόπο που κόβει την ανάσα», εξηγεί ο συνθέτης.
Στις 7 Ιουνίου 2021, το διαστημικό σκάφος Juno της NASA πλησίασε έως 1.038 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του παγωμένου δορυφόρου του Δία Γανυμήδη. Λίγο πιο κοντά, στα 1000 χιλιόμετρα, είχε φτάσει τον Μάιο του 2000, το διαστημικό σκάφος της NASA, Galileo [διαβάστε σχετικά: Το διαστημικό σκάφος Juno συναντά τον Γανυμήδη]. Στη συνέχεια, στις 8 Ιουνίου, το Juno πραγματοποίησε την 34η πτήση κοντά στον Δία, φτάνοντας σε απόσταση 3.400 χιλιομέτρων πάνω από τα νέφη του γίγαντα πλανήτη.
Το διαστημικό σκάφος Juno στέλνει συνεχώς εντυπωσιακές φωτογραφίες από τον Δία και τους δορυφόρους του. Το βίντεο διάρκειας τεσσάρων λεπτών που ακολουθεί μας ταξιδεύει στο σύστημα του Δία με την μουσική επένδυση του Βαγγέλη Παπαθανασίου:
Στο βίντεο, το Juno προσεγγίζει αρχικά τον δορυφόρο Γανυμήδη σε απόσταση μόλις 1.038 χιλιομέτρων, κινούμενο με ταχύτητα 67.000 χιλιομέτρων την ώρα (ως προς τον Δία). Βλέπουμε από ψηλά ανοιχτόχρωμες περιοχές καθαρού πάγου και σκούρες κηλίδες που σχηματίζονται όταν ο πάγος εξαχνώνεται. Προσπερνώντας τον Γανυμήδη, το Juno χρειάστηκε μόλις 15 ώρες για να διανύσει 1.18 εκατομμύρια χιλιόμετρα για να φτάσει λίγο πάνω από τα πολύχρωμα σύννεφα του γίγαντα πλανήτη. Το διαστημικό σκάφος εξαιτίας της ισχυρής βαρυτικής έλξης κινείται τώρα με ταχύτητά που φτάνει μέχρι τα 210.000 χιλιόμετρα την ώρα. Φαίνονται οι κυκλώνες στον βόρειο πόλο καθώς και ένα τμήμα της λεγόμενης αλυσίδας μαργαριταριών, μια σειρά από οκτώ τεράστιες καταιγίδες που περιστρέφονται αριστερόστροφα στο νότιο ημισφαίριο.
Η επόμενη, η 35η κοντινή προσέγγιση του Δία από το Juno, θα πραγματοποιηθεί την 21η Ιουλίου.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου