Σήμερα το βράδυ δείτε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS στον ουρανό

 


Σήμερα το βράδυ θα ειναι ορατός ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός . Απολαύστε τον!

Time: Sat Sep 18 8:16 PM, Visible: 7 min, Max Height: 67°, Appears: 10° above WSW, Disappears: 10° above NE

Σε παλαιοτερη αναρτηση μου ειχαν γραφει τα παρακατω

Ο καθηγητής  του ΑΠΘ Χ. Βάρβογλης συμπλήρωσε στην ανάρτηση:

Ο ΔΔΣ κενείται "αντίστροφα" από τον Ήλιο και τα αστέρια, από την δύση προς την ανατολή, λόγω του ότι η περίοδος περιφοράς του είναι μικρότερη από την περίοδο περιστροφής της Γης.

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Ι. Δαγκλής έγραψε το παρακάτω σχόλιο στην ανάρτηση:

Για την ακρίβεια, ο ISS δεν "φαίνεται" απλώς να κινείται προς τα ανατολικά. Κινείται (ας πούμε "ολισθαίνει") *πραγματικά* από τα δυτικά προς τα ανατολικά (αναφερόμαστε στην επιφάνεια της Γης), ήτοι αντίστροφα από την φαινομενική "πορεία" του Ήλιου στον ουρανό. Αυτό δεν οφείλεται στη μικρή του περίοδο (92 λεπτά), είναι απλώς η πραγματική του κίνηση. Το αποτέλεσμα της μικρής περιόδου είναι βέβαια ότι ο ISS ολοκληρώνει 15 περιφορές γύρω από τη Γη σε ένα 24ωρο.
Ο λόγος που οι περισσότεροι δορυφόροι χαμηλής κλίσης κινούνται προς τα ανατολικά (εκτός από κάποιες εξαιρέσεις), είναι το "κέρδος" ταχύτητας που έχουν κατά την εκτόξευσή τους από την περιστροφή της Γης (που είναι επίσης προς τα ανατολικά).

Ο καθηγητής  του ΑΠΘ Χ. Βάρβογλης συμπλήρωσε στην ανάρτηση:

Οι περισσότεροι δορυφόροι περιφέρονται γύρω από τη Γη κατά την ίδια φορά με αυτήν της περιστροφής της Γης. Αν η γωνιακή ταχύτητα περιφοράς είναι μεγαλύτερη από αυτήν της Γης φαίνονται να ανατέλλουν από τη δύση. Αν είναι ίδια φαίνονται ακίνητοι και αν είναι μικρότερη φαίνονται να ανατέλλουν από την ανατολή. Ρόλο παίζει η σχετική κίνηση, γι΄ αυτό και έγραψα "φαίνεται".
Να συμπληρώσω το "κλασικό" παράδειγμα δορυφόρου της Γης που κινείται με τόσο μικρή γωνιακή ταχύτητα ώστε φαίνεται να ανατέλλει από την Ανατολή: η Σελήνη!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις