SpaceX -Τρεις μέρες στο διάστημα: Πίτσα, μεσογειακό αρνάκι, λίγα απρόοπτα, υψηλές γνωριμίες



Το σκάφος της SpaceX με τους τέσσερις ερασιτέχνες αστροναύτες προσθαλασσώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδος (βράδυ Σαββάτου τοπική ώρα) στον Ατλαντικό Ωκεανό, στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα, έπειτα από τρεις ημέρες ταξιδιού στο διάστημα.


Το γεγονός σηματοδοτεί την ιστορικά πρώτη επιτυχή αποστολή σε τροχιά γύρω από τη Γη, άνευ συνοδείας επαγγελματία αστροναύτη ή κοσμοναύτη.

Η προσθαλάσσωση έγινε την προβλεπόμενη ώρα, στις 19:00 (ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ· στις 02:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τα πλάνα που αναμεταδόθηκαν απευθείας από την εταιρεία του μεγιστάνα της Tesla, Ιλον Μασκ.

spacex-treis-meres-sto-diastima-pitsa-mesogeiako-arnaki-liga-aproopta-ypsiles-gnorimies0



Η κάψουλα ονόματι Resilience εισήλθε στην ατμόσφαιρα με τις θερμοκρασίες λόγω της τριβής να φθάνουν στο εξωτερικό της τους 1.927° Κελσίου. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι επιβαίνοντες φόραγαν στολές ικανές να τους κρατήσουν δροσερούς αν η καμπίνα των επιβατών θερμαινόταν υπερβολικά.

Τέσσερα μεγάλα αλεξίπτωτα επιβράδυναν την κάθοδο της κάψουλας στα 24,14 χιλιόμετρα την ώρα.

spacex-treis-meres-sto-diastima-pitsa-mesogeiako-arnaki-liga-aproopta-ypsiles-gnorimies2



Η κάψουλα και το τετραμελές πλήρωμά της ανακτήθηκε από τα πλοία της SpaceX και η έξοδος των τεσσάρων αναμενόταν ολοκληρώθηκε σε περίπου μια ώρα.

Πλάνα από το εσωτερικό της κάψουλας εικόνιζαν τους τέσερις διαστημικούς ταξιδιώτες ήρεμους, κατά την διάρκεια της προσθαλάσσωσης.

Η αποστολή, που βαπτίστηκε Inspiration4, αναχώρησε την Τετάρτη από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, με επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο δύο σταδίων Falcon 9 της SpaceX. Μέσα σε τρεις ώρες, η κάψουλα είχε φθάσει σε ύψος τροχιάς, στα 585 χιλιόμετρα, πιο μακριά από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κι από το τηλεσκόπιο Χαμπλ, πιο μακριά από οποιαδήποτε άλλη διαστημική αποστολή μετά το τέλος αυτών στη Σελήνη, δηλαδή του προγράμματος Apollo της NASA, το 1972.

Η αποστολή ήταν η πρώτη του εγχειρήματος του Ιλον Μασκ στον τομέα του τουρισμού στο διάστημα και θεωρείται ως άλμα έναντι των ανταγωνιστών του στο συγκεκριμένο πεδίο.

«Εκ μέρους της SpaceX, καλώς ήρθατε πίσω στη Γη» ακούστηκε μέσα στην κάψουλα αμέσως μόλις αυτή ακούμπησε την επιφάνεια της θάλασσας: «Η αποστολή σας, έδειξε ότι το διάστημα μας χωράει όλους»,
Πίτσα, σάντουιτς και αρνάκι

Η κάψουλα Dragon έφτασε στο εξαιρετικά μεγάλο υψόμετρο των 585 χιλιομέτρων ξεπερνώντας κατά 160 χιλιόμετρα τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Όταν η κάψουλα άνοιξε, από το παραπλέον πλοίο ανάκτησης, και οι τέσσερις επιβάτες φαίνονταν χαρούμενοι και ευτυχείς.

Υπεβλήθησαν, εξυπακούεται, και σε ιατρικές εξετάσεις προτού μεταφερθούν με ελικόπτερο στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, όπου έσμιξαν ξανά με τις οικογένειές τους.

 



Μία από τους ερασιτέχνες αστροναύτες η Σία Πρόκτορ τουίταρε λίγες ώρες μετά: «Ήταν η καλύτερη βόλτα της ζωής μου».

Άγνωστοι μεταξύ τους μέχρι τον Μάρτιο, οι τέσσερις «τουρίστες» του διαστήματος πέρασαν έξι μήνες μαζί εκπαιδευόμενοι για κάθε πιθανό έκτακτο γεγονός κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Ηταν η καλύτερη βόλτα μου

Όλα πάντως πήγαν καλά, σημειώνει ο Guardian, αν εξαιρέσει κανείς ένα πρόβλημα με τον ανεμιστήρα στην τουαλέτα, και έναν αισθητήρα θερμοκρασίας σε μία μηχανή με λάθος ενδείξεις. Κάποιοι από τους τέσσερις επιβάτες υπέφεραν βεβαίως από ναυτία όταν μπήκαν σε τροχιά αλλά αυτό είναι σύνηθες σύμπτωμα και στους αστροναύτες.

spacex-treis-meres-sto-diastima-pitsa-mesogeiako-arnaki-liga-aproopta-ypsiles-gnorimies4



«Ηταν μία πολύ τέλεια αποστολή από την αρχή ως το τέλος», δήλωσε ένας από τους επικεφαλής διευθυντές της SpaceX, ο Μπέντζι Ριντ.

Οι τέσσερις, μίλησαν με τον Τομ Κρουζ και τον Μπόνο, ενώ και το μενού τους κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής τους στο διάστημα δεν ήταν το τυπικό ενός αστροναύτη: Απήλαυσαν κρύα πίτσα και σάντουιτς, αλλά και μακαρονάδα μπολονέζ και «μεσογειακό αρνάκι».

Προτού ξεκινήσει η κάθοδος, ο Σεμπρόφκσι ήταν τόσο ήρεμος που εθεάθη να βλέπει στο τάμπλετ του την ταινία «Spaceballs» του Μελ Μρουκς από το μακρινό 1987.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις