Πιθανοί υποψήφιοι για το Νόμπελ Φυσικής 2021



Μέχρι να γίνει η επίσημη ανακοίνωση για το βραβείο Νόμπελ Φυσικής στις 5 Οκτωβρίου, ας δούμε τι λένε οι φετινές προβλέψεις γι αυτό:

1. Ξεκινάμε με τους ‘αιώνιους’ υποψήφιους από το ερευνητικό πεδίο της Κβαντικής Φυσικής: Alain Aspect , John Clauser και Anton Zeilinger. Το έχουμε γράψει κι άλλες φορές ότι στην ουσία πρόκειται για ένα βραβείο Νόμπελ στους θεμελιωτές της 2ης Κβαντικής Επανάστασης που εισήγαγε νέες επιστημονικές έννοιες στην ζωή μας, όπως κβαντική σύμπλεξη, κβαντική τηλεμεταφορά, κβαντικοί υπολογιστές, κβαντική οπτική, κβαντική κρυπτογραφία, κβαντική μετρολογία κλπ. Βέβαια, υπάρχουν κι άλλοι ερευνητές στο πεδίο των κβαντικών υπολογιστών και τον προγραμματισμό τους, οι οποία μπορούν να βραβευθούν με Νόμπελ: ο Peter Shor, Gilles Brassard και Charles Bennett, για την έρευνά τους σχετικά με τους αλγορίθμους που εφαρμόζονται στους κβαντικούς υπολογιστές αλλά και την κβαντική κρυπτογράφηση.

2. Οι John Pendry και David Smith, για την έρευνά τους στον τομέα των μεταϋλικών. Τα μεταϋλικά κατασκευάζονται έτσι ώστε να έχουν ιδιότητες που δεν διαθέτουν τα φυσικά υλικά. Ένα κομμάτι χρυσού εμφανίζει ορισμένες εξωτερικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένης της λαμπρότητας και της χρυσής του απόχρωσης. Αλλά αποδεικνύεται πως αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να αλλάξουν. Αν τα άτομα του χρυσού διαταχθούν σε κατάλληλα μοτίβα, τότε το μέταλλο μπορεί να φαίνεται κόκκινο ή πράσινο, με άλλα λόγια να αλληλεπιδρά με το φως με τρόπους που δεν συμβαίνουν στη φύση. Ο John Pendry, μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι τα μεταϋλικά θα μπορούσαν να κάνουν τους «αόρατους μανδύες» πραγματικότητα. Αλλά οι πιθανές χρήσεις των μεταϋλικών ξεπερνούν και τα παραμύθια με τον Χάρι Πότερ. Μπορούν να βοηθήσουν στην περαιτέρω σμίκρυνση ηλεκτρικών και οπτικών συσκευών, ή να επιτρέψουν στους μηχανικούς να επινοήσουν πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη συλλογή ηλιακής ενέργειας από τον ήλιο. Τα μεταϋλικά θα μπορούσαν επίσης να αλληλεπιδράσουν με τον ήχο ή τη θερμότητα με φαινομενικά αδύνατους τρόπους. Ας σημειωθεί ότι πριν από είκοσι χρόνια ο David Smith απορρίφθηκε από το περιοδικό Physical Review Letters όταν έστειλε προς δημοσίευση ένα από τα πρώτα του άρθρα σχετικά με τα μετα-υλικά. Δεν φαινόταν για τους συντάκτες του περιοδικού αρκετά σημαντικό για δημοσίευση. Ένα βραβείο Νόμπελ θα μπορούσε να είναι μια κατάλληλη υπενθύμιση για το πόσο έχουν αλλάξει οι αντιλήψεις για αυτά τα νέα υλικά.

3. Η Lene Hau για την επιβράδυνση του φωτός. Οι ερευνητικές της ομάδες κατάφεραν το 2004 να επιβραδύνουν το φως έως την ταχύτητα των 10m/sec. Στα επόμενα χρόνια κατάφεραν να το σταματήσουν εντελώς και στη συνέχεια να το επενακκινήσουν. Σταματώντας το φως μπόρεσαν επιπλέον να αποθηκεύσουν τις πληροφορίες που μετέφερε σε άτομα νατρίου και στην συνέχεια να μετατρέψουν τις πληροφορίες πάλι σε φως. Η δυνατότητα μεταφοράς πληροφοριών από το φως στην ύλη και αντιστρόφως θα μπορούσε επιπλέον να είναι χρήσιμη στην τεχνολογία των κβαντικών υπολογιστών … που κι αυτή, όπως προαναφέρθηκε, περιμένει στη ουρά για ένα βραβείο Νόμπελ.

πηγή: https://www.insidescience.org/news/nine-nobel-prize-predictions-2021

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις