Νόμπελ Χημείας 2021




Δημιούργησαν ένα νέο και ευφυές εργαλείο για την δημιουργία μορίων, την οργανοκατάλυση, η οποία χρησιμοποιείται στην έρευνα για νέα φαρμακευτικά προϊόντα, και βοήθησε επίσης στο να γίνει η χημεία πιο πράσινη.Οι καταλύτες είναι ουσίες που ελέγχουν και επιταχύνουν τις χημικές αντιδράσεις χωρίς όμως να καταναλώνονται και παίζουν κρίσιμο ρόλο στην παραγωγή νέων μορίων για κάθε χρήση. Οι χημικοί πίστευαν ότι υπάρχουν μόνο δύο είδη καταλυτών, τα μέταλλα και τα βιολογικά ένζυμα. Οι Benjamin List και David W.C. MacMillan ανακάλυψαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, ένα τρίτο είδος κατάλυσης, την ασύμμετρη οργανοκατάλυση, η οποία βασίζεται σε μικρά οργανικά μόρια.

Οι οργανικοί καταλύτες προσφέρουν ένα σταθερό πλαίσιο ατόμων άνθρακα πάνω στο οποίο μπορούν να συνδεθούν οι χημικές ομάδες που αντιδρούν για το τελικό προϊόν. Οι καταλύτες αυτοί αποτελούνται από στοιχεία όπως ο άνθρακας, το οξυγόνο, το θείο ή ο φώσφορος, κάτι που σημαίνει ότι είναι φθηνότεροι και πιο φιλικοί στο περιβάλλον σε σχέση με τους μεταλλικούς καταλύτες.

Η ευρεία αξιοποίηση των οργανικών καταλυτών οφείλεται κυρίως στην ικανότητά τους για ασύμμετρη κατάλυση. Ορισμένες χημικές αντιδράσεις δίνουν προϊόντα που εμφανίζονται σε δύο μορφές (εναντιομερή), οι οποίες είναι κατοπτρικά είδωλα η μία της άλλης, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τα δύο χέρια μας. Πολλές φορές μόνο η μία από τις δύο μορφές είναι επιθυμητή, ιδιαίτερα στην παραγωγή φαρμάκων (βλέπε θαλιδομίδη)… διαβάστε περισσότερα αργότερα ΕΔΩ

Η ανακοίνωση του βραβείου Νόμπελ Χημείας 2021:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις