Στους Ντέιβιντ Τζούλιους και Αρντέμ Παταπουτιάν το Νόμπελ Ιατρικής



Οι Αμερικανοί Ντέιβιντ Τζούλιους και Αρντέμ Παταπουτιάν τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2021.



Οι δύο επιστήμονες τιμήθηκαν για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το νευρικό σύστημα αισθάνεται τη θερμοκρασία και την αφή, ανακοίνωσε η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας που απονέμει το βραβείο.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας (985.000 ευρώ).



Οι πρωτοποριακές ανακαλύψεις τους «μας επέτρεψαν να καταλάβουμε πώς η θερμότητα, το κρύο και η μηχανική δύναμη μπορούν να ενεργοποιήσουν τα νευρικά ερεθίσματα που μας επιτρέπουν να αντιλαμβανόμαστε και να προσαρμοζόμαστε στον κόσμο γύρω μας», ανέφερε η Ακαδημία.

«Αυτή η γνώση χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη θεραπειών για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του χρόνιου πόνου», πρόσθεσε η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας.



Ο 65χρονος Ντέιβιντ Τζούλιους, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, χρησιμοποίησε την καψικίνη, ένα δραστικό συστατικό της πιπεριάς που προκαλεί το αίσθημα του καψίματος, για να εντοπίσει έναν υποδοχέα στις νευρικές απολήξεις του δέρματος που αντιδρά στη ζέστη.

Ο 54χρονος Αρντέμ Παταπουτιάν, καθηγητής στο Scripps Research της Καλιφόρνια και γεννημένος το 1967, χρησιμοποίησε από την πλευρά του κύτταρα ευαίσθητα στην πίεση για να ανακαλύψει μια νέα τάξη αισθητήρων που απαντούν στα μηχανικά ερεθίσματα στο δέρμα και τα εσωτερικά όργανα.

Η εβδομάδα των Νόμπελ συνεχίζεται στη Στοκχόλμη αύριο, Τρίτη, με τη Φυσική και την Τετάρτη με τη Χημεία, για να ακολουθήσουν τα Νόμπελ Λογοτεχνίας την Πέμπτη και Ειρήνης την Παρασκευή – το τελευταίο είναι το μόνο που ανακοινώνεται στο Όσλο. Το Νόμπελ Οικονομίας θα κλείσει τα φετινά Νόμπελ την ερχόμενη Δευτέρα.

Με πληροφορίες από Reuters

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις