Η μεγαλύτερης διάρκειας μερική σεληνιακή έκλειψη του αιώνα


Ολική έκλειψη Σελήνης, 21 Ιανουαρίου 2019, Ιταλία. Φωτογραφία: Giuseppe Donatiello.


Ολική έκλειψη Σελήνης, 21 Ιανουαρίου 2019, Ιταλια

Το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής 19 Νοεμβρίου 2021, ο Ήλιος, η Γη και η σελήνη θα ευθυγραμμιστούν, χαρίζοντας σε πολλούς παρατηρητές ανά τον πλανήτη το θέαμα μιας εντυπωσιακής μερικής σεληνιακής έκλειψης.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη σε διάρκεια μερική σεληνιακή έκλειψη του αιώνα, καθώς η συνολική διάρκεια της έκλειψης ανέρχεται στις 6 ώρες και 2 λεπτά (φάσεις σκιάς και παρασκιάς). Ο λόγος για τον οποίο θα διαρκέσει τόσο πολύ είναι διότι η σελήνη κατά τη διάρκεια της μερικής έκλειψης θα βρίσκεται μόλις 1,7 ημέρες πριν φθάσει στο απόγειό της, δηλαδή στο πιο απομακρυσμένο σημείο της τροχιάς της από τη Γη. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως θα φαίνεται να κινείται με μικρότερη ταχύτητα ως προς τη Γη, απ’ ό,τι στα άλλα σημεία της ελλειπτικής τροχιάς που διαγράφει. Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Holcomb της Ιντιάνα των ΗΠΑ, μια τέτοιας διάρκειας έκλειψη δε θα πραγματοποιηθεί ξανά έως και το 2669.λία.
Αν και η έκλειψη χαρακτηρίζεται ως μερική, η σκιά της Γης θα καλύψει την σεληνιακή επιφάνεια σε ποσοστό 97,4%. Έτσι, το κατώτερο άκρο της σεληνιακής επιφάνειας θα είναι λαμπρότερο από την υπόλοιπη επιφάνεια, η οποία θα έχει ένα έντονο σκούρο κόκκινο χρώμα.
Δυστυχώς, η έκλειψη αυτή δε θα είναι ορατή από την Ελλάδα. Η τελευταία φορά που ήταν ορατή μια ολική σεληνιακή έκλειψη στην Ελλάδα, ήταν εκείνη της 27ης Ιουλίου στου 2018 η οποία διήρκεσε 1 ώρα και 43 λεπτά και θεωρείται ως η μεγαλύτερη ολική έκλειψη σελήνης του 21ου αιώνα έως τώρα.
Τη δυνατότητα να παρατηρήσουν την μερική σεληνιακή έκλειψη αυτής της Παρασκευής θα έχουν οι κάτοικοι της Ανατολικής Ρωσίας, της Ιαπωνίας, των νησιών του Ειρηνικού Ωκεανού, της Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος είχε πραγματοποιηθεί μια ολική έκλειψη Σελήνης στις 26 Μαΐου και αναμένονται άλλες δύο στις 15 Μαΐου 2022 και 8 Νοεμβρίου 2022.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις