Η Μαρί Κιουρί και ο Έρνεστ Ράδερφορντ μας διηγούνται την ιστορία τους με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης… στα ελληνικά!



Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται πλέον για τα καλά στην καθημερινότητά μας, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι. Από το κινητό μας ως τα αυτοκίνητά μας, έξυπνοι αλγόριθμοι ρυθμίζουν παραμέτρους της ζωής μας σιωπηλά και λειτουργικά. Η χρήση τέτοιων έξυπνων αλγορίθμων είναι πλέον αξιόπιστη, δίνοντας δυνατότητες αξιοποίησής του στη διάχυση επιστημονικής πληροφορίας και γνώσης προς το ευρύτερο κοινό.

Στο πλαίσιο των δράσεων εκλαΐκευσης της επιστήμης που εδώ και χρόνια οργανώνει και υποστηρίζει η ομάδα NuSTRAP, εγκαινιάσαμε πρόσφατα μια σειρά βίντεο που σκοπό έχουν να πληροφορήσουν και να διδάξουν μικρούς και μεγάλους σε επιστημονικά θέματα Πυρηνικής Φυσικής. Τα βίντεο σχετίζονται με μεγάλες προσωπικότητες του χώρου, οι οποίες ζωντανεύουν με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης και διηγούνται στα ελληνικά τις προσωπικές ιστορίες και τα σημαντικά επιτεύγματά τους.

Τα δύο πρώτα επεισόδια της σειράς αφορούν τη Μαρί Κιουρί (Νόμπελ Φυσικής και Χημείας) και τον Έρνεστ Ράδερφορντ (Νόμπελ Χημείας), θεμελιωτές της επιστήμης που διερευνά τον υποατομικό κόσμο. Θα ακολουθήσουν και άλλες σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Νιλς Μπορ, ο Ενρίκο Φέρμι, η Λίζε Μάιτνερ κ.ά. Η γλώσσα και το περιεχόμενο έχουν ρυθμισθεί κατάλληλα, ώστε να είναι φιλικά προς τα παιδιά.

Τα βίντεο διατίθενται ελεύθερα και ανοιχτά (Creative Commons license) προς όλους μέσω του youtube.

Θεόδωρος Μερτζιμέκης

Αναπλ. Καθ. Τμ. Φυσικής ΕΚΠΑ


https://hub.uoa.gr/curie-and-rutherford-tell-us-their-story-using-artificial-intelligence-in-greek/?fbclid=IwAR2u4D6rR4avUH-xMB2Mx3tEklRMD1E3cZe1vgrLYa4aADAvXjR_3cmSP2o








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις